شهرداری تهران این روزها به حذف قوانینی روی آورده است که در شورای گذشته انتقادات بسیاری را با خود به همراه داشت. گرفتن سوله مدیریت بحران از برنامه هایی مانند خندوانه و مجموعه های دیگر، ساماندهی قرار دادها، متوقف کردن خط نا ایمن 7 مترو و سایر امور از عملکردهای ویژه این روزهای مدیریت شهری تهران است. اما در این میان بحث محیط زیست همچنان مغفول مانده است
به گزارش تیتر شهر؛ شهرداری تهران این روزها به حذف قوانینی روی آورده است که در شورای گذشته انتقادات بسیاری را با خود به همراه داشت. گرفتن سوله مدیریت بحران از برنامه هایی مانند خندوانه و مجموعه های دیگر، ساماندهی قرار دادها، متوقف کردن خط نا ایمن 7 مترو و سایر امور از عملکردهای ویژه این روزهای مدیریت شهری تهران است. اما در این میان بحث محیط زیست همچنان مغفول مانده است. مصوبه برج-باغات حرف و حدیث های بسیاری در مدیریت شهری گذشته به پا کرد اما این روزها همچنان این مصوبه ادامه دارد. مصوبه ای که بنا به اظهار رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر چهارم، لکه ننگی بر پیشانی شورای گذشته است.
در این رابطه، رحمت الله حافظی، رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران در گذشته عنوان کرده بود که مصوبه برج - باغ لکه ننگی بر پیشانی شورای شهر است و به استناد این مصوبه تمامی باغات قلع و قمع شد.
مصوبه برج باغات از کجا آمد؟
مصوبه برجباغها یکی از مصوبات دوره دوم شورای شهر تهران است که در پنجاه و سومین جلسه رسمی ـ علنی ـ فوقالعاده شورای اسلامی شهر تهران در سال ۸۲ به تصویب رسید و در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نیز تایید شد و در مفاد طرح تفصیلی شهر تهران قرار گرفت و در حال حاضر ملاک عمل تمام مناطق شهرداری تهران است، هر چند این مصوبه که به موجب آن متولیان ساخت و ساز میتوانستند صرفا در ۳۰ درصد از مساحت باغ، ساخت و ساز انجام دهند و ۷۰ درصد باقی مانده باغ را حفظ کنند، با نیت حفظ و صیانت از باغات از سوی شورای دوم تصویب شد، اما در عمل چنین نشد، چراکه اولا شهرداران مناطق در شوراهای معماری بعضا تا ۴۰ - ۵۰ درصد سطح اشغال در طبقات دادند و ثانیا به بهانه تامین پارکینگ، در زیرزمینها بر اساس مصوبات کمیسیون ماده پنج بعضا ۶۰ تا ۷۰ درصد زیر زمین، تحت ساخت رفت و با ایجاد رمپها و لوپها در فضای باقی مانده که بخشی از فضای ۷۰ درصد باغ را اشغال میکرد، عملا شاهد از بین رفتن باغات شهر شدیم.
طراح مصوبه برج باغات چه کسی است؟
همان زمان که مصوبه برج باغ ها به تایید شورای شهر تهران می رسید همگان می دانستند که این مصوبه شورای اصولگرا، مصوبه ای است که طراح آن رئیس 15 ساله شورای پایتخت است.
او آن زمان که در پی تصویب مصوبه برج باغ ها بود هرگز تصور نمی کرد که با مصوبه ای که اجرا می کند، اجازه ساخت برج 14 طبقه در باغ را بدهد. اما این امر ممکن شد تا او چندین سال بعد از اجرای ناصحیح مصوبه شکایت کند و بگوید: قرار نبود اجازه ساخت برج در باغ را بدهند.
چمران در آخرین صحبت های خود در مورد برج باغها گفت: من در قانون حفظ باغات سال ۵۹ که توسط شورای انقلاب تصویب شد نیز حضور داشتم. این قانون نیز قانون خوبی بود که در اجرا با مشکل روبرو شد و تا سال ۸۲ که سبب کاسته شدن بسیاری از باغات پایتخت شد. در دهه ۷۰ بسیاری از باغات نابود و به صورت نگران کننده ای ساختمان جایگزین آن شد.
مصوبه مذکور اگرچه در جهت حفظ باغات و عدم خشک سازی آنها از سوی مالکان ارائه شد اما عملا کاربردش تبدیل سریع باغات به برج بود.
و اما آینده...
از لغو این مصوبه که بگذریم، شناسنامه دار شدن باغات از مهم ترین اقداماتی است که مدیریت شهری جدید می تواند در طول دوران مدیریت خود انجام دهد تا مقابل سو استفاده گری های آینده گرفته شود. زیرا تهران تجربه تلخ از بین رفتن محیط زیست شهری را دارد!
۹۶/۰۹/۰۳