اجاره واحدهای مسکونی ۲ ساله میشود/ ۲.۶ میلیون واحد خالی داریم/ تاثیر نرخ ارز و سکه بر بازار مسکن/ نظاممهندسی باید متحول شود
خرمآباد- معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: اجاره واحدهای مسکونی از یک ساله به دو ساله افزایش پیدا میکند.
به گزارش خبرنگار مهر، حامد مظاهریان در جمع خبرنگاران در سخنانی با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که شهرهای کشور از آن رنج می برد بحث فرسودگی بافت های اصلی شهر و بافت های میانی شهرها است، اظهار داشت: شهرها در کشور از این بافت ها شروع شده اند و هویت شهرهای ما مدیون این بافت های فرسوده است.
سکونت ۱۱ میلیون نفر از جمعیت شهری در بافت های فرسوده
وی با بیان اینکه این بافت ها طی زمان دچار فرسودگی شده اند و سرمایه گذاری لازم روی آنها صورت نگرفته است، گفت: در این راستا طی پنج سال گذشته تحولی بر روی این بافت ها صورت گرفته، به طوری که توسعه مسکن در بافت های متصل شهری و بیرون شهر و جاهایی که زیر بنا و زیرساخت ها وجود ندارند معطوف به سرمایه گذاری در درون این بافت های فرسوده شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه با سرمایه گذاری در بافت های فرسوده هم ناپایداری این بافت ها و هم بخشی از نیاز به مسکن از طریق این بافت ها رفع می شود، گفت: بافت های فرسوده دارای زیرساخت های لازم شامل راه، آب، برق، گاز و ... هستند و احتیاج به تقویت دارند و از طرف دیگر روبناهای شهری مانند مدرسه، مسجد، مرکز خرید و ... در آنها وجود دارد.
مظاهریان با تاکید بر اینکه طی پنج سال گذشته تفاهم کاملی بین همه ارکان شامل دولت، مجلس و شهرداری ها صورت گرفته که سرمایه گذاری را در درون این بافت های فرسوده معطوف کنیم، گفت: در مجموع ۱۱ میلیون نفر از جمعیت شهری کشور در بافت های فرسوده ساکن هستند.
وی با تاکید بر اینکه این امر نشان می دهد که بخش بزرگی از جمعیت ما تحت تاثیر این بافت های ناپایدار قرار دارند، ادامه داد: در برنامه ششم توسعه مجلس شورای اسلامی بودجه مناسبی برای احیای این بافت ها قرار داده و وظایف دستگاهها را نیز در این رابطه مشخص کرده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه کل محله بافت های فرسوده مورد بازسازی قرار می گیرد، گفت: توجه اصلی به حیات شهری و افزایش کیفیت زندگی در شهرها مدنظر است.
اجاره واحدهای مسکونی ۲ ساله می شود
مظاهریان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه لایحه ای از سوی وزیر راه و شهرسازی به دولت با قید دو فوریت تقدیم شده که در قالب آن مدت اجازه واحدهای مسکونی که همیشه یک ساله بوده به دو ساله افزایش پیدا کند، ادامه داد: افزایش میزان اجاره بها نیز با این اقدام طی امسال عدد مشخصی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه همچنین کسانی که واحدهای خود را دو ساله اجاره می دهند تخفیف مالیاتی شامل حال آنها می شود، گفت: این لایحه تقدیم دولت شده و در کمیسیون اصلی لوایح دولت نیز تصویب شده و برای بررسی در هیئت دولت ارسال شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین به واحدهای مسکونی خالی در کشور نیز اشاره کرد و گفت: بر اساس اعلام مرکز آمار بیش از دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد خالی در کشور داریم و مطابق لایحه جدید که تقدیم دولت شده تشخیص این واحدها به دلیل اینکه کار سخت و پیچیده ای است بر عهده شهرداری ها قرار گرفته است.
مظاهریان، گفت: در این راستا کسی که اگر خانه خود را خالی نگه داشته باشد و به بازار عرضه نکرده باشد مطابق فرمولی که مجلس هم آن را تصویب کرده در هر سال میزانی مالیات به آن تعلق می گیرد و در هر شهری جداگانه اخذ و در همان شهر نیز هزینه می شود.
وی، تصریح کرد: همچنین بحث زمین هایی که در آنها ساخت و ساز در آنها صورت نگرفته نیز در قالب یک لایحه که به دولت ارائه شده مورد بررسی قرار گرفته و راهکار اجرایی برای اخذ مالیات از زمین های شهری که بیار هستند پیش بینی شده است.
خرمآباد- معاون وزیر راه و شهرسازی از تاثیر نرخ ارز و سکه بر بازار مسکن خبر داد و گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان باید متحول شود.
سرمایه گذاری در بافت میانی شهرها
وی با اشاره به اینکه نقش وزارت راه و شهرسازی در این رابطه بسیار حیاتی است و وظیفه ما این بوده که بتوانیم زیرساخت ها را برای رشد و جهش لرستان فراهم کنیم، گفت: بزرگترین تحولی که طی پنج سال گذشته اتفاق افتاد بحث تغییر نگرش به چگونگی تامین نیاز مسکن بوده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه سیاست گذاری و هدایت گری در زمینه ساخت مسکن بر عهده دولت است، گفت: مسکن مهر در سال ۹۶ شروع شده و اگر این مسکن را خود مردم می ساختند و دولت تنها هدایتگر و نظارت گر بود و تسهیلات را تامین می کرد این پروژه سال ها بود که به پایان رسیده بود.
مظاهریان با اشاره به اینکه مردم و بخش خصوصی در این زمینه باید محور باشد، گفت: دولت بهتر بوده که پای خود را از کارهایی مانند ساخت مسکن و ... خارج کند.
وی با تاکید بر اینکه این تغییر نگرش امروز اتفاق افتاده است، تصریح کرد: در بحث تامین نیاز مسکن اتفاق نظر بین مسئولان این بوده که توجه خود را به حاشیه شهرها و بافت های میانی شهر معطوف کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی، ادامه داد: موضوعی که به زندگی شهری ما ارزش می دهد بحث فضای اجتماعی مانند فضای استراحت، تحصیل، مذهبی و ... است.
مظاهریان با تاکید بر اینکه سیاست ها از پنج سال گذشته این بوده که به جای سرمایه گذاری در حاشیه های منفصل که دهها سال طول می کشد به شهر وصل شوند، درون شهرها و بافت های فرسوده را هدف قرار دهیم، بیان داشت: بافت های فرسوده دارای زیربناها و روبناهایی مانند راه، آب، برق، گاز، مراکز خرید، مسجد، کلانتری، مراکز تفریح و ... هستند.
وی با بیان اینکه پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی این بود که سرمایه گذاری در بافت های میانی شهرها متمرکز شود، تصریح کرد: این امر پذیرش عمومی دارد و در برنامه پنج ساله، بودجه سالیانه و سیاست های بالا دستی و رئیس جمهور بر روی این موضوع تاکید شده است.
تاثیر نرخ ارز و سکه بر بازار مسکن
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین با اشاره به توجه به اقشار متوسط در حوزه مسکن، گفت: این امر از طریق پرداخت تسهیلات اتفاق می افتد و در این رابطه صندوق پس انداز تشکیل شده و هر خانواری که در این صندوق پس انداز کند می تواند دو برابر آن میزان وام دریافت کند.
مظاهریان با تاکید بر اینکه تا نیمه دوم سال گذشته روند این امر به خوبی عملیاتی می شد و برای شهرهای میانی و کوچک تا ۸۰ درصد قیمت واحد مسکونی از طریق این وام صندوق قرض الحسنه تامین می شد، گفت: همچنین در تهران تا ۵۴ درصد قیمت واحد مسکونی از طریق این وام تامین می شد.
وی با اشاره به اینکه در پایان سال گذشته و امسال با به هم خوردن تعادل در بازارهای رقیب و موازی، کالای مسکن نیز به عنوان یک کالای اقتصادی شناخته شد، گفت: همچنین تاثیرات نرخ ارز و سکه بازار مسکن را نیز متاثر کرد و این وام های صندوق قرض الحسنه کاهش پیدا کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه به دنبال اصلاح این رقم وام صندوق قرض الحسنه هستیم تا خانوار ایرانی بتواند با پس انداز خود و دریافت تسهیلات مسکن خود را تامین کند، افزود: طی دهه های گذشته تحول بزرگی در بحث ساختمان سازی داشته ایم.
مظاهریان تصریح کرد: امیدواریم با برنامه ریزی لازم بتوانیم به سیاست «هر خانوار ایرانی یک واحد مسکونی» نزدیک شویم.
ضرورت تحول در نظام مهندسی
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در سال ۸۵ تعداد ۶۰.۳ درصد خانه ها با مصالح با دوام ساخته می شد، گفت: این عدد در سال ۹۵ به ۸۱.۵ درصد افزایش پیدا کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه سازمان نظام مهندسی نیازمند این بوده که تحول در خود ایجاد کند و فرآیندهایی که مانع ساخت و ساز با دوام می شود را رفع کند، گفت: برنامه هایی برای نظام اجرایی ساخت و ساز شهری دیده شده است.
مظاهریان همچنین به بحث انضباط شهری اشاره کرد و گفت: اگر انضباط شهری در خرم آباد داشته باشیم، می تواند به یک شهر ایدال تبدیل شود، در غیر اینصورت پدیده دو نقشه ای و ساخت و سازهای خارج از برنامه ریزی شهری را خواهیم داشت و به یک نقطه غیر قابل برگشت می رسیم.