راه اندازی گذرهای فرهنگی، هنری با هدف توسعه گردشگری شهری در تهران یکی از برنامه هایی است که از سال ها قبل در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد. با توجه به اینکه ایجاد این گذرها به ویژه در محدوده تاریخی و قدیمی شهر تهران می تواند به احیای زندگی شبانه پایتخت کمک کند، اما باید دید که برنامه ریزان با چه هدفی قرار است تا این گذرها را در پایتخت اجرایی کنند.
به گزارش تیتر شهر: رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با اعلام اینکه پهنه فرهنگی رودکی با همکاری شهرداری مناطق 6،11و12، سازمان زیبا سازی ،شرکت توسعه فضاهای فرهنگی با صرف هزینه 20 میلیارد تومان به عنوان یک گذر فرهنگی در تهران راه اندازی خواهد شد.
آنطور که محمد جواد حق شناس در جمع خبرنگاران توضیح داد، این راسته فرهنگی شامل خیابان های انقلاب 4 راه ولی عصر چهار راه کالج و نوفل شاتو را در بر می گیرد.
این عضو شورای شهر تهران افزود: این پهنه در قانون بودجه شورای چهارم توسط کمیسیون فرهنگی مطرح شده است که قبل از آن مسوبق به سابقه نبوده است.
دربرنامه بودجه امسال شهداری تهران از ایجاد 4 گذرفرهنگی صحبت شده بود که طبق تصمیم شورا بودجه ای نیز برای راه اندازی ان در نظر گرفته شد.
به گفته حق شناس؛ گذرکتاب از میدان انقلاب تا 4 راه ولی عصر و همچنین زیر پل کریم خان از محدوده خیابان حافظ تا میدان هفت تیر را شامل می شود.
گذر نمایش محدوده خیابان لاله زار به خاطر وجود سینماها و سالن های نمایش قدیمی را در بر می گیرد.
گذر صنایع دستی نیز به دلیل وجود مراکز فروش صنایع دستی در خیابان استاد نجات اللهی(ویلای سابق) راه اندازی می شود.
همچنین بر اساس این طرح تهران دارای گذر ساز و نوا نیز خواهد شد که این گذر در خیابان لارستان به دلیل وجود فروشندگان ادوات موسیقی ایجاد خواهد شد.
رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران با بیان اینکه این 4 گذر به عنوان پهنه فرهنگی رودکی شناخته خواهد شد، ادامه داد: در واقع می توان گفت که ضلع شمالی پهنه فرهنگی رودکی از خیابان انقلاب تا ولی عصر حد فاصل 4 راه ولی عصر ، ضلع جنوب آن شامل خیابان نوفل شاتو وضلع شرقی وغربی آن نیز شامل چهار راه ولی عصر تا نوفل شاتو خواهد شد.
با توجه به اینکه این پهنه جزو بافت تاریخی و فرهنگی شهر تهران محسوب می شود که در خود بناهای تاریخی و فرهنگی با معماری خاصی را در بر می گیرد انتخاب شده است.
به عنوان مثال انجمن فلسفه وحکمت که ساختمان زیبایی دارد در خیابان نوفل شاتو قراردارد که معماری ان مربوط به دوره پهلوی اول است.
وی با تشریح موقعیت پهنه فرهنگی رودکی بیان کرد: دو مرکز مهم سرشناس بین المللی فرهنگی مانند تاتر شهر و تالار وحدت ومجموعه رودکی نیز در در این پهنه واقع شده اند. همچنین سالن فرهنگ که یکی از قدیم ترین سالن های پایتخت شناخته می شود در کنار مرکز ارامنه که در انتهای خیابان خارک در کنار 4 سفارت خانه روسیه، فرانسه، واتیکان و ارمنسان واقع شده نیز بر قوام فرهنگی، هنری و معماری این پهنه افزوده است.
البته در تعیین محدوده فرهنگی رودکی نباید از وجود مراکز فرهنگی ای مانند وزارت ارشاد، انتشارات های معتبر گیتا شناسی و یا وجود هنرستان موسیقی دختران غافل ماند.
حق شناس یادآور شد: برای حفظ، احیای و تثبیت موقعیت این منطقه، بودجه ای در اختیار شرکت توسعه فضاهای قرار گرفته است تا 4 گذر فرهنگی را در این محدوده ایجاد کند.
این در حالی است که در سال گذشته با معاونت هنری وزارت ارشاد که می توان گفت یکی از متولیان ایجاد گذر شهریار در این محدوده است نیز جلساتی گذاشته شد و با توجه به سابقه فعالیت این معاونت وزارت ارشاد با شورای شهر تهران در دور سوم که در نهایت منجر به راه اندازی گذر شهریار در این محدوده شد؛ قرار است با مشارکت شهروندان پهنه رودکی ایجاد خواهد شد.
به گفته وی؛ هدف ما این است که این رویکرد بدون مداخله یک جانبه از سوی مدیریت شهری ایجاد خواهد شد و در این زمینه یکسری سلسله نشست هایی در شهرداری ناحیه یک منطقه 11 در حال برگزاری است که تمام ذی نفعان اصلی شهرداری اعم از شهرداری منطقه، سازمان زیبا سازی ،شرکت توسعه فضاهای فرهنگی و دفتر مطالعات معاونت فرهنگی واجتماعی حضور دارند.
رییس کمیسیون فرهنگی و هنری شورا تاکید کرد: در جلسه دیروز این نشست معاون هنری وزارت ارشاد حضور داشت، مقرر شد تا این معاونت ساختمان ها و موسسات فرهنگی و هنری خود را به منطقه 11 منتقل کنند تا این پهنه به مرور زمان کاملا رویکرد فرهنگی هنری به خود بگیرد .
به گفته حق شناس این پهنه فرهنگی با بودجه 20 میلیارد تومانی در شهر تهران راه اندازی خواهد شد.