وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

مطالب و مباحث تخصصی معماری و شهرسازی و دیگر علوم وابسته را با ما مطالعه نمایید...




در اين وب
در كل اينترنت
  • قالب وبلاگ
  • تبلیغات

    طبقه بندی موضوعی
    منطقه 12 از آن به عنوان قلب تاریخی تهران یاد می شود، یکی از مناطق استراتژیک شهر تهران است که به دلیل قرار گرفتن بازار به عنوان قطب اقتصادی تهران و حتی کشور، وجود مراکز مهم دولتی مانند مجلس شورای اسلامی، وجود بافت تاریخی و هویتی تهران قدیمی باعث شده تا توجه مدیران شهری به این محدوده بیشتر باشد. اما باید قبول کرد که بی توجهی 50 سال اخیر مسئولان به این محدوده باعث شده تا در کنار فرصت های بلقوه ای که در این منطقه قرار دارد، تهدید های بزرگی مانند آسیب های اجتماعی نیز پر رنگ تر از سایر مناطق شهری به وجود آید.

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    به گزارش تیتر شهر: در دوره مدیریت شهری سابق یعنی از سال 92 شهردار وقت تصمیم گرفت تا با هدف بازگشت هویت به تهران، ارتقای کیفیت زندگی در این محدوده و کاهش آسیب های اجتماعی طرح انضباط شهری را در این محدوده اجرایی کند. این طرح که تمام معاونت ها و سازمان های اجرایی را درگیر خود می کرد، باعث شد تا شهروندان ساکن در این منطقه قدیمی احساس کنند که بعد از گذشت نیم قرن دوباره در کانون توجه مسئولان قرار گرفته اند.
    اجرای تورهای گردشگری، برنامه های اجتماعی و فرهنگی به ویژه در محله های محروم و آسیب دیده، اجرای طرح های ضربتی ساماندهی معتادان و کارتنخواب ها، مناسب سازی سه بوستان شهری در این محدوده، آرام سازی ترافیکی و.... از جمله موضوعاتی بود که در طرح کلی انضباط شهری گنجانده شده بود.
    حتی شهردار وقت با هدف توسعه کالبدی این منطقه تصمیم گرفت تا طرح های محرک توسعه را در محله های منطقه 12 اجرایی کند به همین دلیل در حدود سال 93 تا 95 بیشترین طرح ها و برنامه های عمرانی در این محدوده به عنوان دروازه ورود به تهران قدیم طراحی و آغاز شد.
    حتی محمد باقر قالیباف که خود مدیریت اجرای طرح انضباط شهری را به صورت خاص در منطقه 12 بر عهده گرفته بود تصمیم گرفت تا با انتقال منزل مسکونی خود به محله عودلاجان با موضوعاتی که خانواده های ساکن این محدوده با ان روبه رو هستند؛ بیشتر و از نزدیک آشنا شود.
    هر چند وی فرصت پیدا نکرد تا شهروند محله های محروم منطقه شود؛ اما طرح انضباط شهری را در این محدوده اجرایی کرد. در آن زمان نیز اجرای این طرح که به صورت مجزا طرح ایده آلی بود؛ مورد نقدهای بسیاری  قرار گرفت چرا که اشتباه بزرگ شهردار سابق تهران شیوه اجرای این طرح بود.
    اما بعد از گذشت دو سال از زمان اجرای این طرح در منطقه 12 و به ویژه محله آسیب دیده هرندی، در دوره جدید مدیریت شهری تهران که به دوره اصلاحات معروف است، نگاه مدیران ارشد به موضوعات مربوط به آسیب های اجتماعی و به طور کلی منطقه تاریخی 12 تغییر کرد.

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    در این دوره مدیریت شهری بر این باور بود که شهرداری تهران مطابق بانون نباید به طور گسترده در موضوعات آسیب های اجتماعی منطقه 12 و در مجموع کل شهر تهران ورود کند. از سوی دیگر بسیاری از طرح های محرک توسعه در محله های محروم منطقه 12 به ویژه هرندی نیز مورد بازنگری دوباره قرار گرفته است.
    روند کند توسعه کالبدی در منطقه 12
    در واقع بسیاری از این طرح ها به صورت نیمه کاره رها شده است و همین موضوع باعث شده هم شهروندان ساکن محله های محروم این محدوده نسبت به عملکرد شهرداری در این منطقه بی اعتماد و ناامید شوند و هم پروژه های نیمه تمام این محدوده مشکلات زیادی را برای ساکنان به وجود آورده است.
    به عنوان مثال قرار بود تا با مناسب سازی سه بوستان محله شوش و هرندی به صورت یک بوستان منسجم و اجرای طرح های عمرانی مانند ساخت شهربازی و .... هم شهروندان محروم این محله و محله های اطراف از این امکانات استفاده کنند و هم به عنوان یک طرح محرک توسعه ارزش افزوده املاک این محدوده را که به دلیل پر رنگ بودن آسیب های اجتماعی بسیار کمتر از سایر محله های شهر تهران است؛ بیشتر شود.
     

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    هر چند برخی از طرح های عمرانی بزرگ در این منطقه و به ویژه در محله هرندی که ابعاد فرامنطقه ای نیز داشت به دلیل شکست شهرداری در اجرای  طرح کاهش آسیب های اجتماعی، باید مورد بازنگری قرار می گرفت. اما نیمه کاره رها کردن این طرح ها که به گفته شهروندان ساکن در این منطقه به دلیل عدم تامین منابع مالی مورد نیاز آن است؛ نه تنها پذیرفته نیست بلکه مشکلاتی را برای ساکنان ایجاد کرده است.
    مانند اتفاقی که در محله هرندی روی داده است و با هدف توسعه بوستان این محله برخی از خیابان های این محدوده مسدود و یا یک طرفه شده و  زندگی را برای شهروندان ساکن سخت کرده است.
    خروج شهرداری تهران از طرح کاهش آسیب های اجتماعی نیز باعث شده تا دوبارهپای معتادان به داخل بوستان شوش و هرندی باز شود. خرید و فروش مواد مخدر و مصرف آن در این محدوده عمومی شهر دوباره از سوی معتادان و فروشندگان مواد از سر گرفته شده است. این در حالی است که حضور پر رنگ معتادان و فروشندگان مواد داخل محله نیز مشکلی است که حتی با ورود نیروهای نظامی به داخل محله نیز حل نشد.
     

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    معرفی دوباره پروژه های سال های قبل به عنوان دستاوردهای جدید

    طرح های عمرانی ای که داخل منطقه در این دوره به خبرنگاران نیز معرفی می شود همان طرح های گسترده عمرانی ای است که در دوره گذشته مدیریت شهری طراحی و اجرا شده بود اما در این دوره  در حال اتمام و بهره برداری است. در واقع می توان گفت که در این دوره مدیریت شهری طرح جدیدی در منطقه 12 تهران طراحی و اجرا نشده است.
    البته نباید به تاکید شهردار شانزدهم شهر تهران یعنی محمد علی نجفی نیز اشاره کرد که وی در دوره اصلاحات شهرداری تهران اعلام کرد هدف شهرداری تهران اتمام پروژه های نیمه تمام مناطق شهری است. البته وی یاداور شده بود که شهرداری تهران برای اتمام این پروژه ها نیز اولویت بندی می کند و پروژه هایی با پیشرفت 50 درصد قرار است به اتمام برسد.
    اما سوال اینجاست که نیمه کاره رها کردن طرح های عمرانی در این منطقه آیا مشکلاتی را برای شهروندان و ساکنان این محدوده به وجود نمی آورد؟
     

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    یکی از اقداماتی که در این دوره می توان به صورت اختصاصی به نام شهردار فعلی منطقه 12 به آن اشاره کرد اجرای نهضت مقام سازی و ایمنی ساختمان های فرسوده است. طرحی که با مشارکت قوه قضائیه و دادستانی توانست حرکت جدیدی را با هدف حفظ جان شهروندان و کسبه بعد از حادثه تلخ پلاسکو نام برد.
    انجام طرح های احساسی در منطقه 12 ممنوع است

    شردار منطقه 12 تهران بر این باور است که در طول مدت زمان کوتاهی نمی توان ادعا کرد که مشکلات این محدوده با وسعت 1691 هکتار در طول مدت زمان کوتاهی قابل حل است. نمی توان به این زودی ادعا کرد که دیگر 300 هزار موتور سیکلت برای امرار معاش در این محدوده کار نمی کنند چرا که حل این مشکل به مباحث کلان تری مانند بهبود وضعیت اقتصادی کشور باز می گردد. هیچ زمان نمی توان این ادعا را مطرح کرد که کسبه بازار کاسبی خودشان را دارند و شهرداری نیز به وظایف خود عمل کرده است.

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    پیمان محسنی با بیان این مطلب در پاسخ به سوال خبرنگار تیتر شهر مبنی بر متوقف شدن طرح های عمرانی دوره گذشته مدیریت شهری با بیان این مطلب افزود:  سعی داریم در این محدوده تلفیق تدریجی یک فرایند را اجرا کنیم  و آنچه که در دوره جدید مدیریت شهری در این محدوده روی داده، این است که تمامی طرح ها و برنامه ها به صورت یک روند منطقی در حال اجراست چرا که جلوی اجرای  بسیاری از  طرح های غیر منطقی را گرفته ایم.
    وی با اشاره به مشکلاتی که بعد از اجرای طرح پیاده راه سازی محور 17 شهریور در طول سال های اخیر برای ساکنان به وجود آمده، ادامه داد: در سال های گذشته طرح پیاده راه سازی 17 شهریور را با صرف هزینه 300 میلیارد تومان اجرا کرده اند و الان مردم نسبت به اجرای این طرح در محل زندگی و کسب و کارشان ناراضی هستند. برای بازگرداندن شرایط این محدوده به حالت سابق شهرداری تهران مجبور است تا هزینه های به مراتب بیشتری را خرج کند. اگر در زمانی که تصمیم گرفته شد تا این طرح اجرا شود به صورت منطقی فکر شده بود الان با این مشکلات روبه رو نبودیم.
    شهردار منطقه 12 با تاکید به این مساله که اگر طرح های عمرانی ای که در گذشته شروع شده بود، الان تعطیل شده به این خاطر است که هیچ کدام از این طرح ها به درستی طراحی نشده بود؛ بیان کرد: در همین محور 17 شهریور من به عنوان شهردار منطقه هر کاری که انجام دهم تا مشکلات کاهش پیدا کند باز هم نمی توانم جواب اعتراض مردم را بدهم. در گذشته این طرح را به راحتی شهرداری تهران انجام داد اما اکنون مردم از شهرداری منطقه و مدیریت شهری می خواهند تا این مسیر باز شود.
     

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    وی با بیان اینکه با بروز این مشکلات وظیفه کنونی مدیریت منطقه این است که بازخوردها و نیازهای مردم را تبدیل به طرح و برنامه کند، یادآور شد:  در حال حاضر برنامه سوم توسعه شهر تهران به این صورت در حال تدوین است که شهرداری مناطق بازخوردهای مردم را نسبت به نیازهایی که دارند در منطقه بررسی و به طرح های اجرایی تبدیل می کنند و این طرح ها را برای قرار گرفتن در برنامه توسعه به شهرداری تهران می فرستند تا ارزیابی نهایی شود.
    پیمان محسنی با اشاره به اینکه منطقه 12 بیشتر از انکه به طرح های جدید عمرانی نیاز داشته باشد، به حفظ و نگهداری نیاز دارد، تاکید کرد:  در این محدوده وقتی حادثه ای روی می دهد، حاشیه های زیادی را به همراه دارد. به عنوان مثال در زیر این منطقه قنات های قدیمی زیادی وجود دارد و ایمنی این محدوده دچار مشکل است. 11 ماه است که با کمک شورای شهر و سازمان آتش نشانی شهر تهران اقدام به ایمن سازی بناها و مجتمع های تجاری کرده ایم. در طول این مدت بالغ بر 10 پاساژ ناایمن پلمپ شد تا مالکان و کسبه به این نتیجه برسند که باید در یک فضای ایمن فعالیت کنند.

    بازگشت به نقطه صفر طرح کاهش آسیب های اجتماعی/ توقف پروژه های ارتقای کیفیت زندگی با هدف بازنگری

    وی بر این بار واست که منطقه 12 بیشتر از آنکه نیاز به توسعه کالبدی داشته باشد، نیازمند ایجاد زیر ساخت های شهری است. زمانی که توانستیم این زیرساخت ها را درست کردیم، آن زمان به سراغ اجرای طرح های جدید در سطح می رویم.
    شهردار منطقه با تاکید بر اینکه بسیاری از پروژه های عمرانی که در سال گذشته در این محدوده اجرا شده دارای مشکلات زیادی است، افزود: به عنوان مثال بخشی از میدان بهارستان را با هدف ایجاده مسیر پیاده راه سنگ فرش کرده اند. اکنون این طرح مورد اعتراض است. اگر هدف آرام سازی ترافیکی بود بهتر بود که تلفیقی از آسفالت و سنگ فرش اجرا شود.
    وی با بیان اینکه هیچ کدام از طرح های عمرانی منطقه تعطیل نشده است، ادامه داد: اما به این مساله تاکید دارم که بسیاری از طرح های عمرانی دوره گذشته اکنون مورد بازنگری قرار گرفته است ما به دنبال منطق گرایی هستیم.

    محسنی با اشاره به همجواری بافت تاریخی و فرسوده در منطقه 12 بیان کرد: در حال حاضر منطقه 12 دارای بافت تاریخی است. ما نیز به حفظ این بافت که هویت تهران است احترام می گذاریم اما فراموش نکنیم که در کنار این بافت تاریخی بافت فرسوده نیز وجود دارد. اگر سازمان میراث فرهنگی به این مساله ورود نکند، در 5 سال آینده شاهد خواهیم بود که بافت تاریخی منطقه به بافت فرسوده تبدیل شده است که هزینه نگهداری از بناهای تاریخی را بسیار بالا می برد و در این صورت شهرداری منطقه توان تامین این هزینه را ندارد.

    نظرات  (۱)

    ۱۷ مرداد ۹۷ ، ۲۳:۰۶ گروه تبلیغی سیصد و سیزده
    سلام علیکم
    وقتتان بخیر
    تبریک عرض می کنم به شما بخاطر وبلاگ وزینتان
    شما را دعوت می کنم به بازدید از سایت تخصصی گناه شناسی

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی