بازگشت رونق به مسکن با معاملات صوری !
چند سالی است که بازار مسکن با رکود طولانی مدت، دسته و پنجه نرم می کند و عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و وزارتخانه تحت هدایت او به همین خاطر بسیار تحت فشار هستند. مدت ها است که سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) تحت مسئولیت وزارت و راه شهرسازی که معاملات مسکن را به ثبت می رساند سعی نموده است با ثبت معاملات صوری رونقی را به این بازار ببخشد!
به گزارش تابناک اقتصادی، به گفته بسیاری از کارشناسان، بخش مسکن و ساختمان از مهمترین بخش های اقتصاد کشور می باشد چرا که بسیاری از مشاغل و رونق آن ها به رونق این بخش مربوط است. متاسفانه چند سالی است که بخش مسکن به خواب عمیقی فرو رفته است و رکود طولانی مدتی دامن گیر این بخش شده است. عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و وزارتخانه تحت هدایت او به همین منظور بسیار مورد انتقاد قرار گرفته اند و حتی مشکلات مسکن و حواشی آن چند باری پای آخوندی را به بهارستان جهت استیضاح باز نموده اما هر بار با رای اعتماد نمایندگان مجلس، دوباره به صندلی وزارت راه و شهرسازی بازگشته است.
البته از ابتدای سال 95 و با خوش خدمتی سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) که تحت مسئولیت وزارت و راه شهرسازی است، فشارها و بارها اندکی از روی دوش آخوندی برداشته شده و رونق از طریق ثبت معاملات صوری در این سامانه به بازار مسکن بازگشته است.
آمارهای این سامانه پیرامون معاملات در برخی شهرها از جمله شهر تهران نشان می دهد که گویا برخی از این معاملات صورت نگرفته است و برای نشان دادن اوضاع مناسب بخش مسکن به صورت صوری در سامانه به ثبت رسیده اند. در ادامه به بررسی معاملات ثبت شده در فروردین ماه 1397 می پردازیم تا اندکی این موضوع روشن شود.
جدول زیر مربوط به معاملات ثبت شده در این سامانه تا 28 فروردین ماه 1397 می باشد. کل معاملات مسکن در منطقه 1 تهران در فروردین ماه 1397 حدود 180 معامله بوده که این معاملات در 15 صفحه آورده شده است. از 180 معامله حدود 108 معامله در منطقه امام زاده قاسم گلابدره انجام شده است. یعنی 60 درصد معاملات مسکن در منطقه یک تهران در فروردین ماه 1397 در محله امام زاده قاسم گلابدره انجام شده است و 40 درصد معاملات در باقی محلات این منطقه صورت گرفته است. در منطقه 2 تهران، 372 معامله در فروردین ماه 1397 انجام شده است. از این تعداد معامله 156 معامله یا 42 درصد معاملات در منطقه آلستوم صورت گرفته است. در باقی مناطق شهر تهران هم شرایط به همین صورت بوده است.
کل معاملات مسکن صورت گرفته در تهران در فروردین ماه 1397، 4464 معامله بوده است که 2232 معامله در محلات هدف انجام شده است! یعنی 50 درصد این معاملات در محلات هدف صورت گرفته است که این آمار، خبر از صوری بودن این معاملات می دهد.
حالا پرسش این است که چرا سامانه اطلاعات بازار املاک ایران (سابا) که تحت مسئولیت وزارت و راه شهرسازی دست به ثبت چنین معاملات مشکوکی زده است؟ چه کسانی از این ثبت معاملات صوری نفع می برند؟ آیا با ثبت این معاملات صوری، مسئولین وزارت راه و شهرسازی می خواهند به مردم و رسانه ها القاء نمایند که رونق به بازار مسکن بازگشته است؟ پاسخ همه این پرسش ها در دست مسئولین وزارت راه و شهرسازی و مخصوصاً مسئولین سامانه اطلاعات بازار املاک ایران است و ما منتظر شنیدن پاسخ آن ها می مانیم.