وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

مطالب و مباحث تخصصی معماری و شهرسازی و دیگر علوم وابسته را با ما مطالعه نمایید...




در اين وب
در كل اينترنت
  • قالب وبلاگ
  • تبلیغات

    طبقه بندی موضوعی
    شورای شهر چهارم رو به پایان است و این شورا را شاید دوره ای جنجالی در تاریخ شوراها بتوان نامگذاری کرد؛ در این میان برخی از اعضا فعالیت های گسترده ای برای مردم شهر انجام دادند و تیتر شهر قصد دارد به سراغ این افراد برود و شرحی از خدمات چهارساله آنان بدهد.
     
     

    به گزارش تیتر شهر؛ شورای شهر چهارم رو به پایان است و خدمات بسیاری از داخل این شورا عاید شهر شد اما این شورا را شاید دوره ای جنجالی بتوان نامگذاری کرد که هر جلسه علنی، خبرهای داغی را در سطح شهر مخابره می کند؛ یکی از چالش های این شورا وجود دو گروه سیاسی بود که با خود چالش های بسیاری همراه داشت. از این رو تیتر شهر با یکی از فعال ترین اعضای این شورا به گفنگو صمیمانه نشست و از مشکلات موجود پرده برداشت. محمد حقانی، رئیس کمیسیون محیط زیست شورای شهر چهارم و از آن دسته افرادی است که برای صیانت از باغات تهران تلاش های بسیاری کرد که مقاومت های وی در برابر قطع این درختان غیر قابل انکار است. امری که بسیاری از اعضای شورای چهارم به راحتی از کنار آن عبور کردند و شهر را به دست نابودی سپردند.
     
    - در ابتدا ضمن خوشامد از اینکه دعوت تیتر شهر را پذیرفتید به عنوان سوال اول با توجه به اینکه سال هاست در حوزه مدیریت شهری فعالیت می کنید، شورای شهر را در تمام ادوار تا چه میزان در امری که محول شده، موفق می دانید؟
    بنده  بعد از خدمت در شهرداری وارد شورا شدم  و از تجارب گذشته ام برای مدیریت شهری استفاده کردم. اگر بخواهم آسیب شناسی داشته باشم می توان گفت شورای اول برای اولین بار در دوره اصلاحات کلید خورد اما متاسفانه تاکنون علی رغم حضور اعضای باتجربه و دولتی جایگاهش رابه عنوان شورا پیدا نکرده است. مهم ترین چیزی که در دوره اصلاحات کلید خورد این بود که شورا جایگاهش را به خصوص در زمینه آیین نامه ها حفظ کند. اما با این وجود کارهای ارزنده ای انجام شد و اگر بخواهیم مثالی بزنیم می توانیم به مسئله تهیه و پیش بینی آیین نامه شوراها اشاره کرد. 
     شورای دوم و سوم چه شهرداری و چه شورای شهر دور خودش دیوار کشید و ارتباطی با مردم نداشت. در این دوره شورایاری ها که فونداسیون شوراها هستند، جایگاهشان در شورای دوم و سوم مغفول ماند. شورایاری ها، شهرداری و شورای شهر را یاری شدند اما در چنگال شهرداری گیر کردند و متاسفانه انتخابات سوری برگزار شد. 
    - با توجه که به روزهای پایانی شورای چهارم نزدیک می شویم، عملکرد این دور از نمایندگان مردم را چگونه دیدید؟
    شورای شهر جناح بندی شده در این دوره وجود داشت و مدیریت شهری به درستی انجام نمی شد؛ حتی با وجود 13 نفر اصلاح طلب. متاسفانه عده ای در طول شورای چهارم تغییر موضع دادند اما بر خلاف این مشکلات، خوشبختانه در شورای چهارم دیوارها را فروریخت و بدنه ی اجتماعی که مطالبان اصلی شهر هستند یا همان مردم فعال شدند. بازدید از مناطق صورت گرفت که این عامل باعث دیده شدن مشکلات آن ها شد. در شورای چهارم درها به روی مردم باز شد و بیشتر رفع نواقص از طریق شورایاری ها به شورا گزارش داده شد. اما علی رغم این امر، ما ظرفیت های زیادی داریم که از جمله ظرفیت های زیست محیطی است اما متاسفانه زیر ساخت های لازم برای اداره ی شهر را نداریم. 
     
    - شهرداری تهران یک دوره دوازده ساله مدیریت گروه خاص را تجربه کرد. نظر شما در ارتباط با زیر ساخت های تهران در دوران اخیر شهرداری چیست؟ 
    واقعیات از چشم مردم پنهان نمی ماند. صرفا با اسم، شهر نمی توان بنا کرد. باید شاخص، معیار و تعریفی داشته باشیم مثلا تغییر اسم باقرآباد به باقرشهر بر چه مبنایی انجام شد؛ مثلا چرا شهری توریستی است؟ چه تعریفی از توریسم داریم و یا تغییر گسترده روستا به شهر که بعد از انقلاب به کرات دیده شده است، چه معنایی دارد؟ شهر تعریف دارد، باید شاخص هایی به عنوان پایتخت و ابرشهر و کلان شهر داشته باشد. تهران زیرساخت ندارد و زیر ساخت های تهران با ازدیاد جمعیت از بین رفته است. مثلا قبل از ساخت بزرگراه مدرس اینکه چه حجمی از ماشین در چه بازه زمانی در آن عبور کند تعریف شده است. تهران به عنوان یک ظرف دیگر ظرفیت مظروف را ندارد. اما در این میان به اکولوژیک و باغات تهران میشد متوسل شد اما آنها را از بین بردند؛ آن ها را زیر ساخت و ساز بردند و مصادره کردند. این باغات باید در اختیار شهرداری قرار بگیرد اما در شهرداری، محیط زیست اولویت ندارد مثلا شهر آفتاب و پل هایی که ساخته شده هیچ خروجی نداشت ولی انجام شد. تمام زیر ساخت ها در حال از بین رفتن است البته دولت ها هم در این میان بی تقصیر نیستند.
     
    - با توجه به این مشکلاتی که عنوان شد، وضعیت تهران را در حال حاضر چگونه می بینید؟  
    تهران از مشکلات بسیاری رنج می برد. دست فروش ها زیاد شده اند و سه میلیون نفر حاشیه نشین داریم که این تهدیدی برای نظام محسوب می شود. عالمانه و عامدانه زیر ساخت ها و محیط زیست را از بین می بریم اما در شورای چهارم تلاش های زیادی برای زیر ساخت نرفتن کن شد. 
     
    - منظور شما از اینکه شهر شاخص دارد چیست؟
    شهر یک معیار و تعریف دارد که اگر از شهر گرفته شود دیگر شهر نیست و از لباس شهر خارج می شود. اما امید هست که شهر را برگردانیم باید سیاست ها بر این مسائل باید تاکید داشته باشند. حتی انتخاب شهردار نباید سیاسی باشد تا شهری سالم تحویل مردم دهیم اما سهم مردم فقط ترافیک و آلاینده است. درختان شهر بیمار است؛ به عنوان مثال محور ولیعصر که یک محور تاریخی و فرهنگی است رو به انهدام است به طوریکه با پیاده رو سازی بسیاری از درختان را از بین می بریم از عرض جوی به پیاده روها اضافه کردیم. مدیریت شهر و تیم آن باید شهر را حس کند مردم از صبح و در زندگی با شهر و شهرداری سر و کار دارند که متاسفانه این امر مغفول ماند.
     
    - مسئله باغات از جمله مهم ترین مسائلی است که با آن در این شورا دست و پنجه نرم کرده اید. اما باغات که برخی از آنان شخصی است و فرد می تواند در آن خصوص تصمیم بگیرد را چگونه حل می کنید؟
    در اسلام حقوق مالکان وجود دارد؛ اما اینکه این حق را عده ای با رانت خوار تصاحب کنند مسئله ای دیگر است. باید شرایط ایران را بسنجیم، باغات قانون دارد و حقوق مالکان نیز وجود دارد. 7000 میلیارد تومان هزینه پل صدر است در صورتی که اجرای این طرح خروجی نداشت و همچنان هم پلیس در آن منطقه حضور دارد؛ می توانستیم جای آن باغات را بخریم و بعد آزاد کنیم ؛ باید فضای سبز را گسترش دهیم و باغ درست کنیم. متاسفانه در خصوص باغات مشکلات زیادی وجود دارد.
     
    - مشکلات باغات چیست که حتی نمیتوان با تخریب آن مبارزه کرد؟
    باغات شناسنامه درستی ندارند، هویت ندارند و بنابراین ارزش هم ندارد. از سال 59 باغات بی هویت اند؛ وقتی شناسنامه برای باغات تهیه کنیم تمام اطلاعات در آن ذکر می شود مثل مساحت، مالک، تعداد درخت، مکان درخت ها، نوع درخت، محیط بن و... اما هنوز اقدامی برای ایجاد شناسنامه ای برای باغات نشده است. شهرداری و شورا باید نگاهی زیست محیطی داشته باشد. نگاه مدیریت شهری ما نگاهی درآمدی به باغ ها بود. باید به حفظ باغات بپردازیم؛ باغ در گذشته برای مردم به عنوان منبع اقتصادی مطرح بود اما حالا کالای سرمایه ای و تجارتی است که دست به دست می شود. فراموش نکنیم که نباید تا تکلیف قضایی مشخص نشده است برای ساخت و سازها پروانه صادر کرد؛ در این میان مشارکت مردم مهم است که در این دوران حداقل باغات خود را حفظ کنند.
     
    - برخی اعضا در جواب به اعتراضات شما، گفته اند که در گذشته دستور قطع درخت  را داده اید، این ادعا تا چه میزان صحت دارد؟
    قبلا  دو کمیسیون وجود داشت اول کمیسیون شناسایی باغات شهر تهران، دوم کمیسیون قطع درخت که سازمان ها و جنگل ها و مدیر عامل سازمان پارک ها متولی آن بودند و من به عنوان معاون شهردار در آن زمان مسئول کمیسیون بودم. کمیسیون قطع درخت،  دستور می داد تادرختانی را که در مسیر عملیات عمرانی و برای خانه سازی قرار داشتند و یا درختان خشک شده بودند را قطع کنند و اگر که برابر قانون این امر ممکن بود باید اجازه قطع داده می شد اما در این خصوص مدارک جعلی درست شد و به اشتباه عنوان گشت که بنده دستور قطع داده ام.
     
    - به نظر خودتان مهم ترین کاری که در این مدت در شورا انجام داده اید، چه بوده است؟
    بهترین کاری که همراه مجموعه ام در شورای شهر انجام دادم، فعال کردن بدنه اجتماعی و مشارکت مردم است. قدرت مطالبه گری مردم بالا رفته و  باری از دوش دولت برداشته شده است؛ بر این اساس با رفتن مسئولین به محلات بسیاری از مشکلات حل شد که دستاوردی بزرگ در شورای چهارم بود. 
     
    - در این دورانی که در شورای چهارم مشغول فعالیت بودید، چه مشکلاتی بر سر راه شما قرار داشت؟
    در این مدت تلاش بسیاری کردیم که باغات سوهانک و کن از بین نرود و حتی از فروش باغ ها جلوگیری شود. اما ما یک دفتر در منطقه نداریم تا به حل مشکلات بپردازیم و تلاش های بنده گاهی ناکام ماند.
     
    - به نظر شما، شورای پنجم چه اقداماتی باید انجام دهد و چه مواردی را باید در اولویت خود، داشته باشد؟ 
    شورای پنجم باید مسائل جناحی را کنار بگذارد. اختلاف سلیقه فراوان است اما مسائل اصولی مثل بهداشت و سلامت مردم نباید جناح بازی و سیاسی بازی شود.
     
    - توصیه شما به شورای پنجم و شهردار آینده تهران چیست؟ 
     پیشنهادم در انتخاب شهردار این است که شهرداری را انتخاب کنید که جناح سیاسی خاصی را دنبال نکند؛ کسی که حس به شهر و طالب خدمت به مردم باشد مسائل نظام و فرهنگی انقلاب را درک کند آرامش مردم را بخواهد و نخواهد که رئیس جمهور شود. نام نیک از خودش به جا بگذارد و یک تیم متخصص داشته باشد و به مسائل شهرداری آشنا باشد. در دل شهرداری باشد و علم و تجربه داشته باشد. تهران شهری مقروض است. شهردار آینده این مشکلات را دارد. آدم معمولی نمی تواند این کارها را انجام دهد. باید قدرت تعامل با همه نظام وجود داشته باشد اما باید راه مستقیم و غیر سیاسی در پیش بگیرد. دنبال حق و خدمت به مردم باشد. با سران قوا، نیروی امنیتی،سپاه و اطلاعات تعامل لازم را داشته باشد و این نهاد ها هم به او کمک کنند. چون بحث آبروی نظام و انقلاب مطرح است. کسی میتواند این کارها را انجام دهد که قدرت اجرایی داشته باشد و شخصی گمنام نباشد. کارآزموده باشد ؛ به نظر بنده شهرداری حتی بالاتر از وزارت خانه است. شهرداری تهران و شورای شهر الگوی شهر است. تهران قیاس رونق و آبادانی و فعالیت کل کشور است. 

    نظرات  (۰)

    هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی