به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بیجار بام ایران ، زلزله ۷/۳ دهم ریشتر فقط تنها خانه ها را نلرزاند بلکه دل مردم ایران را در غم از دست دادن هموطنانمان و بی خانمان شدن عده ای در استان کرمانشاه را لرزاند و متاثر کرد.
با وجود همه تلخیهای این حوادث اما همت و تلاش مردم کشورمان در کمک رسانی به مردم زلزله زده جای تقدیر و تشکر دارد و افتخار میکنیم ایرانی هستیم با ملتی غیور و مهربان و همدل که لحظه ای از یاد حادثه دیدگان غافل نبودند.
آری ایران با مردمانش ایران است در همه صحنه ها یاور و همراه هم بودند دردفاع مقدس ،زلزله بم ،زلزله اهر،ورزقان و هریس ، و در زلزله آخراستان کرمانشاه از هیچ تلاشی سر باز نزدند.
اما کاش برای جلوگیری از تلفات جانی و مالی در اینگونه اتفاقات و حادثه های طبیعی تدابیری توسط ستادهای بحران اندیشیده شود تا تلفات کمتری داشته باشیم ودل دردمند کسانی که قربانی اینگونه حوادث میشوند کمی آسوده تر باشند.
در مبحث زلزله هس که تجربیات خاصی هستند و نظرات آنها برای کمک رسانی قابل تامل است ، در این راستا خبرنگار سایت بیجار بام ایران گفتگوی با مهندس محمدرضا مطلبی کارشناس اداره راه و شهرسازی استان کردستان داشت که در ادامه می خوانید.
محمدرضا مطلبی کارشناس اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان ضمن احساس همدردی با حادثه دیدگان زلزله استان کرمانشاه و تشکر و قدردانی از مردم ایران برای کمک به زلزله زدگان اظهار داشت: زمانی که در جاده ها شاهد صف طویل کامیونهای کمکهای مردمی از همه نقاط ایران خصوصا شهرهای استان کردستان بودم افتخار کردم که ایرانی هستم.
وی با بیان تعریف ساده ای از زلزله گفت: زلزله آزاد شدن ناگهانی انرژی در سطح پوسته جامد زمین است این یک تعریف ساده برای کسانی که تخصصی در زمینه زلزله ندارند.
کارشناس اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان تصریح کرد: زلزله دو منشاء دارد یکی منشاء های طبیعی حاصل از حرکت صفحات تکتونیکی ( دلیل اصلی وقوع زلزله را میتوان افزایش فشار بیش از حد داخل سنگها و طبقات درونی زمین بیان نمود. این فشار به حدی است که در سنگ گسستگی بوجود میآید و دو قطعه سنگ در امتداد سطح شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت میکنند. به سطح شکستگی که توأم با جابجایی است، گسل گفته میشود. وقتی که سنگ شکسته میشود، مقدار انرژی که در زمان طولانی در برابر شکستگی حالتهای مختلفی را برای آزادسازی انرژی نهفته شده بوجود میآورد.) ،دومی زلزله های که بشر در آن تاثیر دارد که به آنها زلزله های القایی گفته میشود.
زلزله هایی القایی چیست؟
وی گفت: اثرات متقابل سدها برمحیط زیست را می توان در دو مقوله ، اثرات مثبت ونتایج منفی جستجو نمود . سد به عنوان یک مانع در بستر رودخانه ، خصوصیات فیزیکی وشیمیایی متفاوتی در محل سد ، سراب و پایاب آن ایجاد می نماید . زلزله های القایی یکی از فرایندهای خاص ژئوفیزیکی در ناحیه ای است که سد ساخته می شود، با احداث سد و ایجاد یک مخزن بزرگ آب ، چند میلیارد تن بار جدید برکف مخزن وارد می آید . شواهد موجود نشان می دهد که مخازن ساخته شده توسط انسان ، موجب بروز لرزه های کم عمق در اثر افزایش بار اعمال شده در مناطق با خط های گسله حساس می شود .
مطلبی افزود: بافت روستاههای ما یک بافت کاملا سنتی برگرفته از معماری سنتی است ، یعنی هیچگونه ضوابط لرزه خیزی و مقاومت جانبی در خصوص نیروههای زلزله در این ساختمانها رعایت نشده است که در زلزله های طبیعی بیشترین خسارت های جانی و مالی در این روستاها به مراتب بیشتر است.
وی اظهار کرد: زلزله در کشور ما به عنوان یک مصیبت ، فاجعه ،رخداد طبیعی بد قلمداد می شود چرا که ما از قبل هیچ آمادگی نسبت به این رخداد نداریم.
کارشناس اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان گفت: در زلزله اخیر استان کرمانشاه که در نوار مرزی رخ داد تلفات ما نسبت به کشور دوست و همسایه عراق بیشتر و تعداد کشته گان کشور عراق به رغم اینکه به مراتب ساخت و ساز و مصالح ساختمانی که در دسترس دارند مانند ایران نیست اما تلفات کمتری داشتنداین موضوعات باید بررسی شود.
وی با تاکید بر اینکه دولت باید در خصوص بلایای طبیعی و علی الخصوص زلزله اهتمام جدی داشته باشد ، گفت:متاسفاته در کشور ما بسته های کاربردی مدیریت بحران تعریف واقعی نداشته و تاریخ مصرف آن فقط به زمان برگزاری مانورهای فرمایشی در سطح مدارس به صورت سالیانه می باشد ، که بیشتر شبیه تئاتر زلزله است.
کارشناس اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان خاطر نشان کرد: جا دارد از حضور پررنگ نیروهای ارتش، سپاه، هلال احمر و سایر دستگاههای دولتی و خصوصا نیروهای مردمی که در امر کمک رسانی به زلزله زدگان تقدیر و تشکر نمایم ، چرا که تعلل در این رخداد می توانست به یک فاجعه انسانی تبدیل گردد ، با توجه به اینکه در زلزله های متعددی حضور داشته ام ، فازبندی عملیات بحران خصوصا در ۴۸ تا ۷۲ ساعت اول با اولویت تجسس و ام داد و نجات و اسکان اضطراری صورت خواهد پذیرفت.
وی ادامه داد: در 24 ساعت اول که وارد مناطق زلزله زده شدم سعی کردم در نقش مشاوره ای جهت راهنمایی تیم های عملیاتی برآمده و بر اساس تجربیاتی که در زلزله های قبل داشتم انجام وظیفه نمایم ، چرا که دستپاچگی و غلبه احساسات برتیم های عملیات و یا عدم آموزش کافی در زمینه تجسس و امداد و نجات ممکن است باعث بروز اتفاقات ناگوار تر وافزایش تلفات انسانی گردد.
مطلبی افزود: بزرگترین ترس من در این اتفاقات این است آنچه مدیران رده شهرستانی یا استانی غالبا به آن فکر می کنند بلافاصله گسیل ماشین آلات راهسازی و ساختمانی سنگین و مکانیکی بخاطر آوار برداری است، در حالی که در ۴۸ یا ۷۲ ساعت اول خیلی از کسانی که زیر آوار مانده و زنده هستند معمولا سعی دارند که با ایجاد سرو صدا یا فریاد کشیدن دیگران را از حضور خود مطلع نمایند.که حضور ماشین آلات سنگین راهسازی و ساختمانی با تولید سرو صدای فراوان مانع به گوش رسیدن این درخواست کمکها خواهد شد.
برای رفع این مشکل چه باید کرد ؟
وی اظهار کرد: در این زمان ، اول باید از سگهای زنده یاب و نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده به همراه وسایل لازم شامل ابزار برشکاری ، ست هیدرولیکی ، جرثقیل ، دیلم ، بیل و...برای اینکار استفاده کرد تا در حقیقت عملیات تجسس ،امداد و نجات به درستی صورت گیرد.
کارشناس اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان ضمن ابراز گله مندی از برخی مسئولین مربوطه گفت: بارها در رسانه ملی توسط بزرگان مدیریت بحران اعلام گردید کار”آواربرداری ”تا سه روز آینده به اتمام خواهد رسید.!؟ جای بسی تعجب است که در جایگاه مدیریت بحران بهتر است ادبیات حرفه ای را نیز درست رعایت کرد ، چرا که مطمعنم منظور عملیات تجسس و امداد و نجات بوده و فاز آوار برداری ممکن است ماهها به طول بیانجامد.
وی گفت: آوار برداری تخریبیهای استان کرمانشاه با توجه به شرایط فصلی ،معابر درهم پیچیده روستایی و هجوم مردم محلی برای بیرون کشیدن لوازمات منزل شان در میان آوارها به کندی پیش خواهد رفت.
کارشناس اداره کل راه و شهرسازی خاطر نشان کرد: انچه که در زلزله های قبل تجربه شده بود و باید مد نظر باشد ، اسکان اضطراری است و موضوعات بهداشت فردی ، دفن اموات ، دفن بهداشتی دام و...بوده و فقط احتیاجات غذایی اولیت اساسی نیست ، باید بشدت در این مورد تدابیری اندیشه شود ، از مشکلاتی که در زلزله های قبلی به آنها دقت نشده بود،نیاز های بهداشتی خصوصا خانمها و کودکان است که امیدوارم با تامین به موقع اقلام بهداشتی از بروز عفونت های جسمی در این قشر جلوگیری به عمل آید.
وی با تشکر و قدردانی از محبتهای مردم به هموطنان استان کرمانشاه گفت: کاش دولت با توجه به وقوع این حوادث و رخدادهای طبیعی در کشورمان رویکرد و برنامه ریزی منسجم تر و کاربردی تر داشته باشد تا شاهد چنین فاجعه های انسانی و اقتصادی نباشیم.