نصر: اولین نشست کمیته معماری و شهرسازی کمیسیون توسعه پایدار و محیط زیست برای بررسی وضعیت توسعه تبریز و بافت تاریخی آن بعد از ظهر پنج شنبه در ساختمان مرکزی شهرداری تبریز برگزار شد.
به گزارش نصر در این جلسه علاوه بر بررسی وضعیت توسعه تبریز و بافت تاریخی آن توسط اعضای کمیته، روند توسعه شهر مشهد در سال های گذشته و آسیب هایی که به دلیل عدم پژوهش کافی به بافت سنتی و تاریخی آن خورده است توسط نماینده پژوهشکده ثامن این شهر برای معرفی راهکارهای صحیح توسعه شهری مورد بررسی قرار گرفت.
سعید نیکوخصلت رئیس کمیسیون توسعه پایدار و محیط زیست شورای اسلامی شهر تبریز با اشاره به اینکه مردم، سازمان های دولتی و مردم نهاد می خواهند مشکلات این شهر را حل کنند، گفت: متاسفانه با این وجود هیچ کاری در شهر انجام نمی شود پس باید از ته دل بخواهیم بلکه کاری کردیم تا فضای تحول ایجاد شود.
شکور اکبرنژاد رئیس شورای اسلامی تبریز نیز با حضور در این جلسه با بیان اینکه برای رونق گردشگری نیازمند فرهنگ سازی و ایجاد زیرساخت هستیم، گفت: شهرسازی باید با محوریت حفظ محیط زیست و آثار تاریخی باشد.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه در ایجاد شهرهای جدیدی یا توسعه وضعیت موجود باز هم به این محور هیچ توجهی نمی شود، اذعان داشت: سطح فکری که مشکل ایجاد کرده است نمی تواند آن مشکل را حل کند، برای پیدا کردن راه حل سطوح فکری بالاتری نیاز است و از تجربیات بشری باید استفاده کرد.
این گزارش می افزاید،"شفایی" نماینده پژوهشکده ثامن شهر مشهد در این جلسه با ارائهی گزارش روند توسعه شهر مشهد در سال های گذشته توسط نماینده پژوهشکده ثامن این شهر برای معرفی راهکارهای صحیح توسعه شهری، گفت:متاسفانه بین مردم و مسئولان فضای ارتباطی ضعیفی وجود دارد، هرچند که سازمان های مردم نهاد تلاش برای رفع این حفره کردند اما بررسی های ما نشان داد نیازمند اتاق فکری از جنس مردم هستیم تا دغدغه ها حل شود و در پژوهشکده ثامن برای رفع چنین مشکلاتی دور هم جمع شدیم.
وی با بیان اینکه برای توسعه شهری باید شبکه شهری شناسایی شود و پیوست دقیقی بین مسائل زیست محیطی تا توسعه پایدار ایجاد شود، اظهار داشت: شهرسازی به معنی توسعه شهر از ریز تا درشت مثل نامگذاری برای یک خیابان تا ساختن یک معبد، است که برای بهترین راهکارها نیازمند مطالعه هستیم.
وی ادامه داد: راهکار توسعه هر شهر باید با توجه به فرهنگ مردم شهر و بافت آن باشد برای مثال برای توسعه شهر تبریز باید از فرهنگ زندگی، رفتاری و بافت تاریخی آن الگو برداری کرد نه اینکه از الگوی شهرهای دیگر استفاده کرد.
این گزارش حاکی است، در ادامه جلسه، فیلم «نسیان» که با همکاری پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن ساخته شدهاست و روایتی انسانی از تخریب بافت پیرامونی حرم رضوی است پخش که نظر اعضای کمیته معماری و شهرسازی کمیسیون توسعه پایدار و محیط زیست تبریز را به خود جلب کرد.
این فیلم برای اولین بار روایتی مردم نگارانه و انتقادی از طرح نوسازی بافت پیرامون حرم رضوی است که با رویکردی انسانی و تحلیلی از دو زاویه زبان مردم و صاحب نظران به بزرگترین مداخله شهری ایران در بافت قدیمی و مرکزی شهر مشهد می پردازد و وضعیت نابسامان رشد و توسعه شهری با تمام جسارت و واقعیت به رخ می کشد ، نشان می دهد نوسازی در مشهد، شهر را از مکانی برای زندگی به کالایی برای تجارت و سوداگری بدل کرده است و حق مالکیت و سرمایه گذاری را بر دیگر حقوق شهروندی برتری داده است.
محمد جواد عرفانیان کارشناس و پژوهشگری که در فیلم با رویکردی انتقادی به بیان دیدگاههای خود میپردازند با حضور در جلسه با بیان اینکه این فیلم مستند به آسیب شناسی طرحهای بهسازی، نوسازی و توسعه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی پرداخته و به شدت از معاصرسازی محلههای فوق انتقاد میکند، گفت:بخشی از سکانس های فیلم شامل درخواست ها و سخنان شهروندان قدیمی این محلات است اما با گذشت یک سال از ساخت آن هنوز رویه اشتباه توسعه شهر ادامه دارد.
وی با بیان اینکه تفاوت بین اشتباه وانتخاب در عملکرد بسیار متفاوت است، اذعان داشت: برای دستیابی به هدف مسیری می رویم که ممکن است اشتباه کنیم اما اگر مسیر را دوباره تکرار کنیم یعنی شکست را انتخاب کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه توسعه یک نوع ارتقای زندگی بشر است نه ایجاد مشکل برای ادامه زندگی، گفت:هدف گذاری، استراتژی و تعریف ابزارهای اجتماعی هر کدام به نحوی در توسعه شهری نقش دارند اما اگر در انجام هر کدام از آنها کوتاهی شود، توسعه یافتگی دچار ایراد می شود.
وی شناسایی شاخصه های شهری را با حرکت در جهت تشخیص هویت شهری ممکن دانست و افزود: فرایند توسعه اقتصادی زمانی پایدار می شود که شناسایی به درستی انجام پذیرد.
عرفانیان با بیان اینکه در طی سفر هوایی خود به تبریز شاهد نبود فضای باز در این شهر شد، گفت: شهر تبریز از بالا، شهری با سقف های یک رنگ نقره ای و نبود جای تنفس دیده می شود زیرا حتی خیابان ها در سایه ساختمان های بیش از شش طبقه پنهان شده اند.
وی با اشاره به اینکه به یاد دارد تبریز زمانی باغ شهر بود، بیان کرد: متاسفانه در تبریز جایی برای مقایسه فضای خوب یا بد باقی نمانده است و جای جای آن یک شکل است.
وی با بیان اینکه حفظ فضای سبز مهمترین بخش مدیریت بحران است، اظهار داشت:زمانی که فضای سبز و یا فضای باز شهری وجود نباشد، مدیریت بحران نیز نمی تواند وجود داشته باشد و با رخ دادن یک بلای طبیعی مثل زلزله ، آتش سوزی و ... شهر قفل می شود و دسترسی ناممکن.
این مشاور فن آوری و تشکل های حرفه ای معاونت مسکن و ساختمان با ابراز ناراحتی از اینکه اتفاقی که برای ارگ علیشاه افتاد یک فاجعه است، ادامه داد: تبریز بافت تاریخی بسیار با ارزشی دارد که ظرفیت نهفته این شهر است و قدر ان باید دانسته شود.
این گزارش می افزاید، فرج قلی زاده رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی تبریز با بیان تاسف خود از وضعیت نابسامان توسعه های شهری، بعد از دیدن فیلم نسیان،گفت: متاسفانه در توسعه شهری احساسات انسان به فراموشی سپرده شده است و با سنجش اقتصاد پیش می رویم.
وی با اشاره اینکه نگاه ها باید تغییر اساسی پیدا کند، اظهار داشت:نباید به جای کاهش مشکلات شهری، در مردم درد ایجاد کنیم.
وی در انتهای سخنان خود، با بیان اینکه توجه به فرهنگ شهری در امر توسعه اهمیت بسیاری دارد و نباید هویت شهر را زخمی کرد، اذعان داشت: چشم بسته به دنبال آبادانی و عمرانی شهر می رویم، غافل از اینکه فرهنگ، بافت و تاریخ را ویران می کنیم، برای مثال مدت ها انتظار کشیدیم تا پل ارومیه ساخته شود اما الان دیدیم که این پل بلای جان ما شده است.