وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

وبلاگ معمار شهر

اخبار و مطالب معماری و شهرسازی ایران و جهان

مطالب و مباحث تخصصی معماری و شهرسازی و دیگر علوم وابسته را با ما مطالعه نمایید...




در اين وب
در كل اينترنت
  • قالب وبلاگ
  • تبلیغات

    طبقه بندی موضوعی

    مراغه - ایرنا - مراغه به عنوان دومین شهر بزرگ آذربایجان شرقی با وجود دارا بودن باغات بسیار، در سال های اخیر و با رشد بی رویه شهرنشینی و عدم رعایت اصول شهرسازی و فروش مازادتراکم، در محاصره ساختمان های بی روح قرار گرفته و رفته رفته از فضای سبز این شهر و محدوده باغی آن کاسته می شود.

    به گزارش ایرنا، با توجه به رشد فزاینده جمعیت در مناطق شهری و افزایش شهرنشینی، وجود فضای سبز در این مناطق به عنوان بخشی از اکوسیستم موجود، لازمه حیات بشری در عصر کنونی به شمار می رود.
    نگهداری از باغات و فضاهای سبز محدوده شهری به عنوان مزیتی حیاتی در میان ساخت و ساز مجتمع های بلند مرتبه و آپارتمان نشینی، نیازمند توجه نهادهایی است که خود را متولی صیانت از محیط زیست و فضای سبز می دانند.
    مراغه نیز به عنوان یکی از شهرهایی که دارای بافت شهری سبز با یک هزار و 600 هکتار اراضی باغی در محدوده شهری (بیش از 60 درصد مساحت 2 هزار و 600 هکتاری شهر) است، در سال های اخیر با چالش بزرگی در این زمینه روبرو است.


    باغات سر سبز به عنوان بخشی از اراضی کشاورزی در داخل محدوده شهری به عنوان یکی از زیبائی های منحصر به فرد این شهر نیز در سالیان اخیر با غفلت مسئولان و مردم، در حال تبدیل شدن به زمین هایی برای ساخت مجتمع های مسکونی و ویلایی است.
    بیشتر باغات سرسبز و زیبایی که به عنوان ریه های شهر در گوشه و کنار شهر مراغه روزگاری محل تفرج و حتی فعالیت کشاورزی بوده، به صورتی نگران کننده در حال خشک شدن درختان و از بین رفتن سرسبزی هایشان به بهای ساخت و ساز است.


    واقع شدن بیشتر این باغات در کمربندی ها و مناطق خوش آب و هوا، طمع مجتمع سازان و سازندگان مسکن های انبوه را که توانسته اند از طرح های جامع شهری یا هر طرح بازدارنده اداری خلاصی یابند، برانگیخته و با فراغت تمام در حال بلعیدن فضای سبز این شهر هستند.
    ساخت خانه هایی چند صد و حتی بیش از هزار متری در درون باغات سرسبز، همانند سیاه چاله ای هوای دلپذیر شهر را به دورن خود می مکد و شهروندان را در درون غبار آلاینده های زندگی ماشینی بی نصیب از این موهبت الهی می کند.
    صدور بی رویه مجوزهای ساخت و ساز و نیز خلاءهای بی شمار موجود در قوانین از جمله ضوابط موجود در تغییر کاربری اراضی باغی در درجات مختلف، مهم ترین عامل تخریب باغات و فضای سبز است.
    احداث خانه های ویلایی در این مناطق اغلب توسط اقشار مرفه در حالی انجام می شود که نظارت کافی بر تغییر کاربری در اراضی باغی محدوده شهری کمتر شده است.
    مدیر جهاد کشاورزی مراغه با تاکید بر لزوم جلوگیری از هرگونه ساخت و ساز در حریم اراضی کشاورزی و باغی به ایرنا گفت: با هرگونه تغییر کاربری در این اراضی برای ساخت و سازهای مسکونی برخورد قانونی می شود.
    محمد نریمانی افزود: در این راستا و با همکاری اداره های راه و شهرسازی، منابع طبیعی و امور آب از ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم اراضی باغی، ملی و نیز رودخانه ای در این شهرستان جلوگیری می شود.
    وی با تاکید بر لزوم همراهی و همکاری دستگاه های مسئول در زمینه شهرسازی اضافه کرد: با توجه به وجود حدود 11 شهرک اقماری و وجود زمین های خالی در این شهرک ها، باید از هرگونه ساخت و سازهای مسکونی و ایجاد سکونتگاه های جدید در محدوده شهری خودداری شود.
    به رغم اینکه دستگاه های متولی در زمینه حفاظت و حراست از فضای سبز و اراضی کشاورزی همواره بر برخورد با متخلفان تاکید دارند اما همچنان شاهد رشد قارچ گونه ساختمان های بلند مرتبه و ویلایی در بین باغات، اراضی کشاورزی و فضای سبز هستیم و مالکان این اراضی از راه قانونی و یا غیرقانونی و با پرداخت مبالغی به عنوان جریمه، با تغییر کاربری ملک خود به دنبال کسب سود بیشتر از اراضی شان هستند و اندیشه ای از بابت تهدیدی که فضای سبز شهری را تهدید می کند ندارند.
    شهردار مراغه نیز با تاکید بر لزوم مقابله با هرگونه ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی باغی و کشاورزی در محدوده شهری گفت: مجموعه مدیریت شهری با بهره گیری از ابزارهای قانونی با متخلفان در این زمینه برخورد قاطع می کند.
    محمدرضا احمدی افزود: ستاد اجرائیات و پلیس ساختمان در راستای نظارت بر ساخت و سازها، با هرگونه تخلف در تغییر غیرمجاز کاربری اراضی باغی و کشاورزی برخورد می کند.
    وی اضافه کرد: مجموعه مدیریت شهری به عنوان حافظ منافع شهروندان، از فضای سبز موجود در محدوده شهری براساس طرح های جامع شهری صیانت می کند.
    مدیرعامل انجمن مردم نهاد حفاظت از محیط زیست مراغه نیز گفت: انجمن های مردم نهاد نیز به عنوان مشاوران نهادهای اجرایی و نظارتی همواره با انعکاس نقدها و فرهنگ سازی با متخلفانی که درصدد نابودی فضای سبز و سو استفاده کنندگان از تغییر کاربری های غیرمجاز، برخورد می کند.
    علی مشتاق پور افزود: در سال های گذشته با کم توجهی برخی نهادها یا سهل انگاری در این خصوص، برخی سودجویان از خلاهای موجود قانونی برای مطامع خود در زمینه بایر کردن باغات و تبدیل آن به واحدهای مسکونی و ویلائی بهره گرفته اند لیکن قاطعیت در برخورد با این پدیده شوم نیازمند عزم تمامی مردم و مسئولان است.
    این در حالی است که بر اساس طرح های جامع شهری و زیست محیطی، درختان و باغات به عنوان شریان های حیاتی شهرها باید از هر تعرض و آسیب مصون باشند و این امر حلقه ای مفقوده یا گمشده ای است که به دلیل غفلت نهادهای مسئول در سال های گذشته؛ به فراموشی سپرده شده است.
    مراغه دارای بیش از 180 هزار نفر جمعیت است؛ این شهر در 127 کیلومتری تبریز، مرکز آذربایجان شرقی و 607 کیلومتری تهران قرار دارد و در ابتدای دوران فرمانروایی ایلخانان مغول، پایتخت این سلسله بوده است.

    نظرات  (۰)

    هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی