جای خالی گردشگری شبانه در تهران با حرف زدن پر نمی شود
در روزهای پایانی سال و آغاز تعطیلات عید نوروز، متولیان گردشگری در تهران در تلاش هستند تا با یاد آوری جاذبه های تهران پایتخت نشینان را ترغیب به تهرانگردی کنند. توسعه گردشگری شبانه یکی از همین صحبت های پر طمطراقی است که هر چند وقت یک بار مدیران شهری دم از آن می زنند.
به گزارش تیتر شهر: حیات شبانه اولین گام در توسعه گردشگری شهری است. شهرهایی در جذب گردشگر موفق عمل کرده اند که توانسته اند با برنامه ریزی های جاذب و شاد شهروندان خود را به گشت و گذار در شب بعد از ساعات کاری ترغیب کنند، این در حالی است که در تهران و بسیاری از شهرهای ایران گردشگری شبانه از نظر متولیان برقراری نظم و امنیت و صنعت گردشگری جایگاهی ندارد.
البته توجه به این نکته نیز ضروری است که به رغم ادعاهای مدیران شهری در سال های اخیر، شهرداری تهران هیچ برنامه ای را برای زندگی شبانه در پایتخت اجرایی نکرده اند.
این مشکل نه تنها در مناطق مرکزی شهر که می تواند به یکی از مهمترین پاتوق های گردشگری در شب تبدیل شود، وجود ندارد، بلکه در فضاهایی که در یک دهه اخیر در تهران به عنوان قطب گردشگری نیز راه اندازی شده است نیز زندگی شبانه و متعاقب آن گردشگری شبانه جایگاهی ندارد.
یکی از این مناطق گردشگری اراضی عباس آباد است که از ان به عنوان نگین گردشگری مرکز تهران یاد می شود. هر چند در یک دهه اخیر یکی از مهمترین برنامه های شهرداری تهران تبدیل این زمین ها به بوستان های شهری بود، اما هیچ گاه نتوانست جایگاه ویژه ای در میان گشت و گذارهای شبانه تهرانی ها پید کند.
به عنوان مثال پل طبیعت که از آن به عنوان پل خاطره ها یاد می شود و جایگاه ویژه ای نیز در اراضی عباس آباد دارد، از ساعت 11 شب به بعد تعطیل است و شهروندانی که به این مجموعه برای گردش و تفریح امده اند نمی توانند شب ها از این پل که ارتباط دهنده بین بوستان نوروز و بوستان جنگلی طالقانی است استفاده کنند. البته وضعیت بوستان جنگلی طالقانی نیز از نظر روشنایی و امنیت خوب نیست.
با وجود تمامی ایراداتی که به بهره برداری از بوستان ها و مراکز تفریحی اراضی عباس آباد وارد است، اما اخیر مدیرعامل این مجموعه اعلام کرده است که گردشگری شبانه باعث ایجاد نشاط اجتماعی در شهر می شود.
هر چند باید به این مساله نیز اذعان کرد که توسعه گردشگری شبانه در تهران نیازمند همکاری نیروی انتظامی با متولیان است. در شرایطی که نیروی انتظامی فعالیت مراکز تفریحی، خرید و گردشگری را از ساعت 12 شب به بعد ممنوع کرده است، نمی توان انتظار داشت که ادعاهای مدیران شهری و متولیان گردشگری در مورد احیای زندگی شبانه در تهران اجرایی شود.
البته سید محمد حسین حجازی به این مساله نیز واقف است که هنوز بهره برداری از فضاهایی مانند پل طبیعت، گنبد مینا، پارک آب و آتش و سایر مجموعه های اراضی عباس آباد با استانداردهایی که این اماکن باید داشته باشند، فاصله زیادی دارد. با تمام این مسائل و مشکلات تهران میتواند تبدیل به مقصد گردشگری شود و میتوان با مدیریت بهتر، پایتخت را به مقصدی در خور تبدیل به درآمدهای پایدار کرد.
غفلت از گردشگری شبانه در تهران
درگیری تهرانی ها با روزمرگی ها و کار در هنگام روز باعث شده تا شب ها امکان گشت و گذار خانوادگی برای آنها بیشتر فراهم شود غافل از اینکه شب های تهران جذابیتی برای بیرون آمدن آنها از خانه و بازدید از جاذبه های گردشگری پایتخت ندارد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران بر این باور است که متاسفانه در طول سال های گذشته در حوزه گردشگری شهری اقدامات اساسی و بنیادی صورت نگرفته و همین امر باعث شده که شهروندان شهرهایی مانند تهران نتوانند از این فرصت گردشگری برای گذران اوقات فراغت و ایجاد نشاط اجتماعی استفاده کنند.
محمد سالاری تاکید دارد که گردشگری شهری علاوه بر اینکه برای شهروندان فرصتی را فراهم می آورد تا در کنار خانواده ها و هم نوعان خود فارق از مشکلات و چالش های روزانه اعم از معیشتی ،اقتصادی و اجتماعی به یک تمدد اعصاب برسند ، می تواند برای مدیریت های شهری که در این سال ها با مشکلات اقتصادی مواجه شده اند مفید بوده و منبعی برای درآمدزایی باشد.
این عضو شورای شهر تهران از غفلت مدیران شهری و متولیان گردشگری از توسعه گردشگری شبانه در تهران گلایه مند است و عنوان می کند:با نداشتن گردشگری شبانه از قسمت عمده فرصت و زمان در اختیار مردم شهر که می توانند در سطح شهر، میادین، فروشگاه ها، اماکن تاریخی و موزه ها حضور یابند، غفلت کرده ایم و این مساله باعث شده که این زمان و فرصت به نوعی هدر رود. ای ندر حالی است که بررسی های تاریخی نشان می دهد که درکشور ما در بسیاری از مقاطع تاریخی علی رغم اینکه در آن زمان برق و نورپردازی وجود نداشت ، گردشگری شبانه به نوعی وجود داشته است و مردم در مناسبت های مختلف مانند مناسبت های مذهبی، شب ها در سطح شهر حضور داشته اند.
به گفته سالاری؛ متاسفانه بسترهای لازم برای این نوع از گردشگری در کشور ما فراهم نشده است.یکی از دلایل این امر بر می گردد به عدم مدیریت یکپارچه در حوزه گردشگری، چراکه حضور شبانه مردم در سطح شهر علاوه بر اقدامات مدیریت شهری نیاز به مجوز های نهادهای امنیتی و انتظامی و دولت و حاکمیت دارد.
این در حالی است که در زمینه گردشگری شبانه مدیریت شهری تجربیات خوبی هم داشته است که به عنوان مثال می توان از خیابان 30 تیر ، میدان مشق ، برخی از عرصه های برج میلاد و اراضی عباس آباد اشاره کرد.