جزئیات برگزاری مسابقه طراحی معماری موکب / میخواهیم توجه جامعه معماری را به طراحی موکب جلب کنیم
فروزانفر گفت: هدف از برگزاری مسابقه طراحی معماری موکب انجام برنامهریزی برای طراحی موکبهای مسیر پیادهروی اربعین و جلب توجه جامعه معماری به این سمت است تا بتوانیم ایدههای خلاقانهای که در این زمینه وجود دارد را به مرحله بروز برسانیم.
علی فروزانفر مدیر مرکز معماری اسلامی حوزه هنری در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا درباره برگزاری مسابقه طراحی معماری موکب گفت: فراخوان شرکت در مسابقه را از امروز (10 آبانماه) اعلام کردیم و مهلت ارسال آثار تا 24 آبانماه میباشد.
وی افزود: هدف از برگزاری این مسابقه انجام برنامهریزی برای طراحی معماری موکبهای مسیر پیادهروی اربعین و جلب توجه جامعه معماری به این سمت است تا بتوانیم طرحها و ایدههای خلاقانه و نمونههای موفقی که در زمینه طراحی موکب وجود دارد را به مرحله بروز و نمود برسانیم.
فروزانفر تصریح کرد: اعضای هیئت داوران این مسابقه متشکل از اساتید بزرگ معماری اسلامی همچون بهمن ادیبزاده عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، عبدالحمید نقرهکار عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت و حیدر جهانبخش رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه پیام نور هستند.
وی درباره جوایز این مسابقه گفت: به 5 طرح برگزیده مبلغ 1 میلیون و 500 هزار تومان جایزه نقدی به علاوه تندیس مسابقه اهدا میشود؛ همچنین به 10 اثر قابلتقدیر 200 هزار تومان جایزه نقدی و تندیس مسابقه اهدا میشود. مراسم اختتامیه و نمایشگاه آثار این مسابقه در روز چهاردهم آذرماه مصادف با میلاد حضرت رسول(ص) برگزار خواهد شد.
مدیر مرکز معماری اسلامی حوزه هنری یادآور شد: در این مسابقه زمینِ خاصی در نظر گرفته نشده است و متراژ طراحی در مقیاس متوسط و خرد است و شرکتکنندگان میتوانند در زمینی به مساحت حدوداً 400 متر مربع و در دو طبقه طرح خود را ارائه کنند.
چند سالی است که در ایام سوگواری سالار شهیدان امام حسین ع، جمع کثیری از عاشقان حسینی راهی کشور عراق شده و مسیر شهرهای مختلف تا کربلا را پیاده طی میکنند. از سوی دیگر ساکنان بومی عراق و علاقه مندانی از ایران و سایر کشورهای اسلامی با برپایی موکب هایی در مسیر زیارتی نجف تا کربلا، سعی میکنند تا با ارائه خدمات اقامتی، فرهنگی و درمانی، این سفر عرفانی را برای زائران سهلتر و دلپذیرتر نمایند. به منظور ساماندهی بهتر این موکب ها، مرکز معماری اسلامی حوزه هنری قصد دارد تا با برپایی مسابقه طراحی معماری، ایدههای خلاقانه و کاربردی را جمع آوری نموده و در اختیار متولیان برگزاری این آیین معنوی قرار دهند. توجه به مفاهیم فرهنگی قیام حسینی در طرح، ارائه خدمات بهتر و کاملتر به کاربران موکبها، توجه به محدودیتهای اقلیمی و تاسیساتی، طراحی فضاهای چند عملکردی و فعالیت مطلوب طرح در زمانهای پیک کاربر از اولویتهای طرح خواهد بود.
گروه داوران:
- دکتر بهمن ادیب زاده
- دکتر عبدالحمید نقره کار
- دکتر حیدر جهانبخش
جوایز:
- پنج طرح برتر، هر کدام ۱۵ میلیون ریال + تندیس مسابقه
- ده طرح قابل تقدیر هر کدام ۲. ۰۰۰. ۰۰۰ ریال + تندیس مسابقه
- به کلیه آثار راهیافته به نمایشگاه لوح یادبود و گواهی شرکت در مسابقه اهدا خواهد شد.
تقویم مسابقه:
- شروع ثبت نام: ۸ آبان ۱۳۹۶
- مهلت ارسال آثار: ۲۴ آبان ۱۳۹۶
- اختتامیه و اعلام اسامی برندگان و برگزاری نمایشگاه آثار برگزیده ۱۴ آذر ۱۳۹۶
شرکت برای عموم آزاد میباشد.
نحوه ثبت نام:
- داوطلبین میتوانند به تارنمای artfest.ir، مراجعه و ضمن مشاهده شرایط و ویژگیهای مسابقه، حداکثر تا روز ۲۴ آبان نسبت به تکمیل فرم ثبت نام و درج مشخصات و ارسال آثار اقدام نمایند
- داوطلبان میتوانند از طریق کانال تلگرام پرسشهای احتمالی در مورد مسابقه را مطرح نمایند.
- تحویل آثار شرکت کنندگان تنها به صورت دیجیتالی و از طریق سایت میباشد.
- شرکت در مسابقه بهصورت گروهی یا انفرادی بلامانع است. درصورت تصمیم بر شرکت گروهی، یک نفر از اعضا در مقام نمایندهی گروه اقدام به تکمیل فرم و برقراری ارتباط نماید. از آنجا که هر یک از آثار تنها با کد شرکت کننده شناخته خواهند شد، لازم است در زمان تکمیل فرم، نام سایر اعضای گروه نیز ذکر شود.
دبیرخانه:
ارسال آثار طبق زمانبندی اعلام شده امکان پذیر است.
آدرس تلگرام دبیرخانه: @irac_ir
ارتباط با ادمین: Irac_admin@
مدارک ارسالی برای مسابقه:
- ایده و روند طراحی
- تحلیل سایت و سایت پلان به مقیاس ۲۰۰ / ۱ (نشان دهنده نحوه ساماندهی مسیرهای سواره و پیـاده)
- پلان طبقات با مقیاس ۵۰ / ۱
- ارائه نما شرقی با مقیاس ۵۰ / ۱
- ارائه حداقل یک برش طولی و یک برش عرضی با مقیاس ۵۰ / ۱
- حداقل پنج چشم انداز سه بعدی (پرسپکتیو) از زوایای مختلف (شامل دید ناظر و دید پرنده، فضای داخلی)
- جدول فضاها و سطح اختصاص یافته به هر فضا (شامل فضاهای حرکت، مساحت کلی عرصه ورودی، فضاهای خدماتی و ...)
توجه:
- مدارک خواسته شده در سه (یا حداکثر پنج) شیت ۵۰ * ۷۰ با DPI (رزولوشن) ۳۰۰ پیکسل در اینچ ارائه گردد.
- تمامی مدارک ارائه شده در شیتها باید به نحوی باشند که گویای کامل طرح با جزئیات مربوطه باشند
- فایل اصلی نقشهها در قالب dwg ارائه گردد.
- برای شرکت در مسابقه نیازی به پرینت و شاسی کردن آثار نیست. دبیرخانه مسابقه به صورت آنلاین سندهای شما را دریافت خواهد کرد.
اولویتهای طراحی:
- طرح حدکثر در دو طبقه ارائه گردد.
- با توجه به بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی امکان استفاده از طبقات زیر زمین نیست.
- پبش بینی و طراحی فضاهای مناسب جهت پاسخگویی به نیازهای زائران در زمانهای پیک سفر.
- پرداختن به مفاهیم معنوی و مذهبی واقعه کربلا در طراحی نما و فضاسازی موکبها
- پرداختن به موضوع تقویت همبستگی بین قومیتهای مختلف حول محور فرهنگ حسینی
- توجه به استفاده بهینه از انرژی و به کار گیری انرژیهای پایدار در طرح به دلیل گرمای شدید و سرمای طاقت فرسا در فصول مختلف
- دور بودن از امکانات و زیرساختهای شهری و ارائه راه حل جهت استفاده بهینه از تاسیسات مورد نیاز
- توجه به بستر طبیعی و اقلیم در انتخاب مصالح و فرم
- توجه به قابلیت استفاده از سازه و مبلمان متحرک در بخشهای جنبی موکب
- توجه به نورپردازی شبانه جهت پاسخگویی به عملکرد در طول شب
برنامه کالبدی طرح:
طرح ارائه شده باید شامل موارد زیر باشد:
فضاهای مورد نیاز توضیحات
فضای چند عملکردی (خوابگاه، نمازخانه، غذاخوری و.) حداقل ظرفیت ۲۰۰ نفر
آشپزخانه (انبار- سردخانه- مطبخ- شستشو- ...)
فضاهای بهداشتی ۲۰ چشمه (۱۰ چشمه مردانه، ۱۰ چشمه زنانه)
سرویس بهداشتی معلولین (۱۰ چشمه مردانه، ۱۰ چشمه زنانه)
وضوخانه برای ۲۰ نفر
۱۰ چشمه حمام (۵ چشمه مردانه، ۵ چشمه زنانه)
فضای رختخوابها (نحوه بسته بندی و نگهداری) و دسترسی ساده و منظم ۲۰۰ رختخواب شامل پتو و بالش
طراحی و توزیع مناسب نور و امکان شارژ وسایل الکتریکی -
جانمایی منبع آب -
سایر پیشنهادات اختیاری
حامی رسانه ای: موسسه فرهنگی هنری هنر معماری (www.aoa.ir)
در پایان روند اجرایی، آثار برگزیده این مسابقه در فصلنامه هنر معماری به چاپ خواهند رسید.
در انتهای توضیحات، برای آشنایی بیشتر مخاطبین با حس و حال فضای پیاده روی زائران نجف تا کربلا و شناخت نیازهای کاربران یک روایت کوتاه از زبان یکی از زائران نقل میگردد:
...
محرم که میرسد انگار که بودنت بر وفق مراد نیست، ماندت، نشستنت... باید بروی تا آرام و قرارت برگردد، که رفتن آرامت میکند. اربعین حالا دیگر نه یک اتفاق غریب، که قریب است وقتی امام دعوتت میکند و راه باز میشود، آن هم پیاده...
حال دلت بهتر میشود، قرارت برمیگردد و اصلا یادت نمیآید آخرین بار کی و کجا آرزویش کردی که اینطور سهل و آسان اجابتت کرد، بی منت...
تا چشم کارمیکند جمعیت موج میزند ازشیعیان سراسر جهان مرد و زن، پیر و جوان، کودک و نوجوان، فقیر و غنی همه و همه با آرامش و متحد راه روبرو را پیش گرفته اند، سمت بهشت... و بیآنکه شاید خودشان هم بدانند، دارند بزرگترین اجتماع مسلمانان را رقم میزنند.
در میان خیل عظیم مشتاقان با کوله باری سبک راه میافتی و میروی، جادههای ناهموار را پیاده گز میکنی. سرگردان، حیران، ... راه زیاد است و خسته میشوی اما، آنقدر وفور مهربانی و رزق و روزی هست که درد پا و خستگی به وجودت نمینشیند... عربها خوب رسم مهماننوازی را بجا آوردهاند؛ درب خانههاشان شبانه روز به رویتان باز است و دو طرف جاده را تا خود کربلا، موکب زدهاند و دعوتت میکنند به چای و غذاهای ایرانی و عربی، غروب که میشود بعد از نماز، سفرههای شامشان مهیاست و رختخواب برایت پهن میکنند و اصرار که بیا خستگی بدر کن و فردا صبح دوباره راهی شو... ثواب راهت را سهیم میشوند و همه جا تا کربلا و حتی بعد از آن جلوی چشمت هستند، بس که نمکگیرت کردهاند.
دارا و ندارهم ندارد، هر کسی هر آنچه دارد از پول و غذا و امکانات خانگی و حتی شستن لباسهای زائرین و ماساژ دست و پاهای زائران خسته تا هر آنچه آدمی میتواند به هم نوعش کمکی کند، اینها خوب بلدند و انگار همه را گذاشته اند برای همین روزها. بعضیهاشان حتی تمام پس انداز سالشان را خرج همین چند روز و اربعین میکنند که به قول خودشان فدای قدمهای زوار حسین و فدای سر حسین ...
شرمندگی و حیرانی آنقدر هست که دائما با خودت فکر میکنی اینها اگر ظهر عاشورا بودند، چه میکردند؟ کاش بودند ... کاش بودیم.
اربعین، حالا دیگر نه یک اتفاق ساده که رودخانهایست به وسعت شیعیان جهان، با شکوه و زلال و روان که ندای مظلومیت حسین را سر میدهد، مظلومیت شیعه را با فریاد حقطلبی و عدالت خواهی به گوش جهانیان میرساند.