درآمدزایی مجموعه 65 هزار متر مربعی باغ کتاب شاید وقتی دیگر!/آیا تعدیل نیرو در باغ کتاب تنها راهکار آقای مدیر عامل برای ماندن است؟
به گزارش تیتر شهر: مجموعه باغ کتاب را می توان یکی از بزرگترین پریس های علمی و فرهنگی شهر تهران و حتی ایران دانست. مجموعه ای که با هدف ایجاد فضایی مفرح برای دسترسی آسان شهروندان تهرانی به همراه خانواده هایشان به کتاب در تمام زمینه ها و حوزه ها راه اندازی شد.
البته درحالحاضر بزرگ ترین کتاب فروشی جهان شعبه اصلی فروشگاه بارنز و نوبل در نیویورک با مساحت ۱۴۳۰۰ مترمربع است و بعداز آن به ترتیب کتابفروشی پاول درپورتلند امریکا با مساحت ۶۳۰۰ مترمربع و کتابفروشی استرند با مساحت ۵ هزار مترمربع در نیویورک قراردارند.
جالب این است که کتابفروشی باغ کتاب تهران با ۲۵ هزارمترمربع مساحت با مجموع مساحت کتابفروشیهای اول، دوم و سوم جهان برابری میکند و به عبارتی، وسعت باغ کتاب تهران معادل مساحت مجموع سه کتابفروشی بزرگترین جهان است.
اکنون سوال اینجاست که همچین فضایی در شهر تهران چرا به درآمد زایی نرسیده است و از همه مهمتر اینکه چرا مدیر عامل این مجموعه که مدعی تغییر نظام آموزشی و فرهنگی در کشور به دلیل وجود مافیای ریز و درشتی که در این حوزه ها قرار گرفته است نتوانسته باغ کتاب را به سود دهی برساند؟
تعدیل نیرو راهکار مدیرعامل برای بقا یا ابزاری برای همسویی با احزاب اصلاح طلب؟
برخی از شنیده ها حکایت از آن دارد که به زودی قرارداد 40 نفر از 150 نیروی شاغل در این مجموعه در بخش های اداری و خدماتی تمام می شود و این مجموعه تمایلی به تمدید قرارداد با این افراد را ندارد.
بررسی ها نشان می دهد در مجموع 150 نیرو در مجموعه 65000 مت مربعی باغ کتاب مشغول به فعالیت هستند. در واقع نیروها از سوی مدیرعامل این مجموعه به شرکت تنظیف نگین به عنوان شرکت پیمانکار تامین کننده نیرو معرفی می شوند و این شرکت با نیروها در دو بخش کارمندی و خدماتی قرارداد منعقد می کند.
قراردادهای این 40 نفر 4 ماهه منعقد شده است چرا که دو ماه از ابتدای سال با کارمندان این مجموعه قراردادی منعقد نشده بود.
آخرین صحبتی که مدیرعامل با کارکنان خود در مجموعه باغ کتاب داشته، این است که دیگر نیازی به این 40 نفر نیرو ندارد. اما سوال اینجاست که آیا 110 نفر نیروی باقی مانده برای نگهداشت و اداره کردن یک مجموعه فرهنگی 65000 متر مربعی کافی است؟ یا اینکه مدیرعامل برای حفظ صندلی خود در باغ کتاب ترجیح داده است تا با تعدیل قانونی این نیروها جا برای پذیرش نیروهای جدیدی که به صورت سفارشی از سوی برخی از اعضا و یا مدیران ارشد شهرداری تهران به وی معرفی می کنند؛ باز کند؟
از همه مهمتر اینکه با توجه به شرایط اقتصادی حال حاضر شهرداری تهران چرا در زمانی که اقدام به قرارداد 4 ماهه سال جاری با کارکنان این مجموعه کرد، اعلام نشد که امکان کاهش و یا تعدیل نیروها در باغ کتاب وجود دارد و مهمتر از همه چرا مدیرعامل به صورت رسمی اعلام نمی کند که برای اداره این مجموعه در نهایت به چه تعداد نیرو نیاز دارد؟
از سوی دیگر با توجه به اینکه در مصوبه بودجه امسال شهرداری تهران، ردیف بودجه ای برای این مجموعه در نظر گرفته نشد چرا که اعضای شورا بر این باور بودند که باغ کتاب می تواند هزینه های خود را تامین کند به این دلیل حتی این مجموعه در پرداخت دو ماه از حقوق کارکنان دچار مشکل شد؛ در این شرایط که هنوز گزارشی از درآمدزایی این مجموعه به شورای شهر و یا شهروندان و رسانه ها ارائه نشده، اکنون بودجه این بخش از چه راهی تامین می شود؟
این در حالی است که برخی شنیده ها حکایت از آن دارد که حتی این مجموعه برای 6 ماه ابتدای سال جاری بودجه ای برای تامین هزینه های خود نداشت؟
برآوردها نشان می دهد که تنها هزینه آب، برق، گاز و تلفن این مجموعه بزرگ ماهانه 1 میلیارد تومان می شود و با توجه به اینکه این مجموعه ردیف بودجه ای خاصی در قانون بودجه شهرداری تهران ندارد؛ این هزینه ها را از چه طریقی تامین می کند؟
در حال حاضر مجموعه ساختمان باغ کتاب تحت مدیریت نشر شهر قرار دارد و مدیریت بیرون از این مجموعه مانند گذر فرهنگ و ... تحت مدیریت سازمان مدیریت اراضی عباس آباد قرار دارد.
سال گذشته در زمان تدوین و تصویب لایحه بودجه شهرداری تهران بود که احمد مسجد جامعی عضو کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر تهران به صراحت اعلام کرد که از قبل به مراکزی مانند باغ کتاب اعلام کرده ایم که باید از مجموعه تحت مدیریت خود درآمدزایی داشته باشند تا هزینه های خود را از این راه تامین کنند.
اکنون مدیرعامل باغ کتاب باید مشخص کد که چگونه ممکن است مجموعه کتاب فروشی های سالن کودک توانسته اند در حد خود درآمدزایی قابل قبولی را داشته باشند اما بخش هایی که توسط نشر شهر و مدیریت این مجموعه انجام می شود؛ تا کنون نتوانسته درآمدزایی داشته باشد؟
از سوی دیگر برخی از منابع اعلام می کنند با توجه به اینکه در شرایط کنونی مدیرعامل باغ کتاب که باید یکی از زیر مجموعه های سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران باشد؛ با رئیس این سازمان دچار مشکل شده است ، اما شنیده ها حکایت از آن دارد مدیریت این مجموعه برای بقای خود به سمت برخی از احزاب سیاسی که در بدنه شهرداری تهران جا باز کرده اند؛ چراغ سبز نشان داده است.
این در حالی است که در ماه های اخیر مصاحبه های جنجالی مدیرعامل وقت باغ کتاب درباره فساد در سیستم آموزشی کشور به ویژه مسائل مربوط به کنکور و آموزش و پرورش؛ از وی یک چهره منتقد به نظام آموزشی کشور ساخته است، اما در مجموعه تحت مدیریت خود نتوانسته به خوبی عمل کند.
به نظر می رسد که مدیرعامل این پردیس بزرگ فرهنگی و علمی بیشتر از آنکه به فکر ارائه طرح های راهبردی برای مجموعه تحت مدیریت خود باشد، به دنبال راه هایی برای بقای خود در دوره جدید است.