رمزگشاییهای تازه از معماری و شهرسازی در تمدن مایا
پروژه اکتشاف بقایای خانهها، ساختمانها، اهرام و دژهای دفاعی متعلق به تمدن مایا به نتیجه رسید.
دانشمندان با استفاده از فناوریهای نوین نقشهبرداری هوایی توانستند برای اولین بار بقایای خانهها، ساختمانها، اهرام و دژهای دفاعی متعلق به تمدن مایا را در جنگلهای متراکم منطقه پتن (Peten) در گواتمالا پیدا کنند.
این نقشه برداریها منطقهای به وسعت ۲۱۰۰ کیلومتر مربع را در بر می گیرد و آثار کشف شده شامل بقایای دهها هزار بناست، کشفی که از آن نتیجه گرفته می شود که در دوران باستان میلیونها نفر در این مکان زندگی میکردهاند.
در جریان این اکتشافات، بقایای زمینهای کشاورزی صنعتی و کانالهای آبیاری نیز مشخص شد.
پروژه اکتشاف این منطقه باستانی بطور مشترک توسط باستانشناسان ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و گواتمالا به اجرا گذاشته شد و خبر این کشف بزرگ روز پنجشنبه اعلام شد.
بر اساس مطالعاتی که در این سایت باستانی انجام شده، گمان میرود که در گذشته حدود ۱۰ میلیون نفر در این منطقه زندگی میکردهاند.
مارچلو آ کنوتو، استاد انسانشناسی دانشگاه تولین آمریکا میگوید: "این میزان جمعیت، دو تا سه برابر بیش از میزانی است که پیش از این تخمین زده میشد."
پژوهشگران در این پروژه از فناوری نقشهبرداری استفاده کردند که "Lidar" نامیده میشود. در این روش پالسهای لیزری نور به سطح زمین فرستاده می شوند که در این مورد به خصوص به کشف منطقه وسیع در زیر پوششهای متراکم جنگلی انجامید.
تصاویری که با این شیوه از منطقه سکونت مایاها ترسیم شد نشان می دهد که زمینهایی که توسط این قوم به زیر کشت رفته بوده، بسیار گستردهتر از میزانی است که پیش از این گمان میرفت؛ به گونهای که در برخی از مناطق ۹۵ درصد زمینها در خدمت فعالیتهای کشاورزی بوده است.
به گفته پروفسور مارچلو آ کنوتو به نظر میرسد که مایاها در دوران باستان از هر اینچ زمین برای کشاورزی بهره می برده اند.
حصارهای دفاعی گسترده و خندقها و کانالهای آبیاری وسیع نیز نشانگر فعالیتهای بسیار سازمان یافته در این منطقه در گذشته های دور است.
مایاها در سالهای ۱۰۰۰ قبل از میلاد تا ۹۰۰ پس از میلاد در این منطقه زندگی میکردند و جامعه کوچکی از نسلهای باقیمانده از آنها همچنان در این منطقه ساکن هستند. در مجموعۀ کشف شده، حدود ۶۰ هزار سازۀ منحصر بفرد از جمله مراکز برگزاری مراسم و آیینهای ویژه مایاها، میادین و اهرامها دیده میشود.
به گفتۀ دانشمندان بر خلاف دیگر تمدنهای باستانی که آثار آنها از جمله ساختمانها و راهها و جادهها به تدریج از بین رفتهاند، پوشش فشردۀ جنگلی این منطقه بخوبی سازهها و دیگر آثار تمدن مایاها را پنهان و در خود حفظ کرده است.
منبع: یورونیوز