رییس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران گفت: کاهش 10 درصدی سطح بافت فرسوده نتوانست اجرایی شود که دلایل آن را باید در عدم تنوع بستههای تشویقی برای ساکنان و انبوهسازان ارزیابی کرد که به همراه "بافت فرسوده مدرن" بافت شهری پایتخت را تهدید میکند.
محمد سالاری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی «شهر فردا» با اشاره به دلایل عدم موفقیت نوسازی بافت فرسوده گفت: مهمترین چالش دولت و مدیریت شهری و کلان شهرها موضوع گسترش بافت فرسوده است که دارای سه مولفه ریزدانگی، نفوذ ناپذیری و ناپایداری توامان است.
وی افزود: ناپایداری توامان بدان معناست که دسترسی به این معابر برای ساخت وساز با سختی صورت میگیرد اما عدم توفیق طرحهای نوسازی و بهسازی دلایل زیادی دارد ، که مهترین آن ضرورت ارائه بسته های تشویقی متواتر توسط دولت و مدیریت شهری است بصورتیکه ساکنان این مناطق که عمدتا از اقشار با تمکن مالی ضعیف هستند ریسک نوسازی مسکن خود را پیدا کنند.
سالاری خاطرنشان کرد: در شهرداری تهران و در شورای شهر شهر دوره گذشته بستههای تشویقی برای نوسازی بافت فرسوده نظیر یک طبقه اضافه در صورت تجمیع و حذف عوارض تصویب شد اما نتوانست تکلیف قانونی کاهش 10 درصدی سالانه بافت فرسوده را در پی داشته باشد.
وی ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی نیز تسهیلات با نرخ سود پایین را برای ترغیب انبوه سازان به ساخت وساز در نظر گرفت اما به علت کاهش منابع مالی دولت به علت نوسانات بازار نفت عملا تامین منابع این تسهیلات با کندی صورت گرفت و نتوانست اثرگذاری خود را داشته باشد.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با اشاره به اقدامات جدید این شورا گفت: ستاد بازآفرینی شهرتهران با کمیتههای تخصصی متعدد تشکیل شده که مرکب از اعضای شورای شهر، نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، وزارت نیرو و نفت است و بنا دارد با تدوین بستههای تشویقی نظیر تسهیلات ارزان قیمت با بازپرداخت طولانی و همچنین ارائه خدمات زیر ساختی با کمترین عوارض ممکن نظیر آب ،برق ،گاز و تلفن سرعت نوسازی در بافت فرسوده را افزایش دهد.
این عضو شورای شهر تهران همچنین با اشاره به مشکلات شهرهای جدید پرند و پردیس گفت: بررسیها نشان می دهد عدم هویت فرهنگی و مناسبات اجتماعی باعث شده تا شهروندان از استقرار در شهرهای جدید خودداری کرده و با وجود رشد اجاره بها در تهران، از ساکن شدن در شهرهای مسکن مهر خودداری کنند.
سالاری تاکید کرد: به گفته وزیر راه و شهرسازی بسته های تشویقی بافت فرسوده نباید تنها کالبدی تعریف شود و باید بسته های فرهنگی و هویت بخشی به محلات نیز دیده شود.
این عضو شورای شهر خاطرنشان کرد: بازپیرایی اماکن فرهنگی، حسینیه ها، مساجد یا تعریف فرهنگسراها و افزایش سرانه فضای سبز میتواند شاخص های رفاه و مناسبات اجتماعی در بافتهای فرسوده افزایش دهد و با تعلق خاطر ساکنان از خروج آنها به سایر مناطق جلوگیری شود.
فرسودههای مدرن در راهند
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران همچنین با اشاره به مساحت بافت فرسوده گفت: سه هزار و 720 هکتار سطح بافت فرسوده در تهران گزارش شده که براساس گزارشهای رسیده این سطح در حال افزایش است.
وی خاطرنشان کرد: آن بخش از ساخت وسازهای صورت گرفته که فاقد کیفیت و اصول مهندسی بوده و از مصالح نامناسبی استفاده شده است اکنون پس از گذشته سالهای کوتاهی دچار افت و ریزش بصری و ساختمانی شده و "بافت فرسوده مدرن" را بوجود آورده است.
سالاری تاکید کرد: "بافت فرسوده مدرن" به رغم سال ساخت پایین از مشتری پسندی چندانی برخوردار نیست و ترکیب مسکونی خود را طی زمان به تجاری و اداری تغییر خواهد داد.
رییس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران ادامه داد: پراکنش بافت فرسوده مدرن در مناطق 9، 10، 12، 17، 18 و 19 گزارش شده که بیشترین سطح آن در مناطق 12و 10 قرار دارد.
۹۶/۰۷/۱۲