شهرهای نفتی از پول نفت بیبهرهاند!
چکیده: از گذشتههای دور مناطقی مانند آبادان، اهواز یا مسجدسلیمان علاوه بر سبک معماری مرسوم و محلی، صاحب شکل ویژهای از شهرکسازیها و خانهسازی بودهاند. این خانهها که از ساخت بعضی از آنها نزدیک به یک قرن میگذرد، هنوز پابرجا هستند و معماری جالب آنها که برگرفته از سقف شیبدار مناطق استوایی و شبهقاره است، توجه هر بینندهای را جلب میکند.
نکته جالب درباره این خانهها این است که تمامی این شهرکها را شرکت نفت ایران و انگلیس و در زمانی که زمام امور به دست اجانب بود و حداقل سهم درآمدهای نفتی عاید ایران میشد ساخته است.
بهدلیل استقرار برخی مناطق نفتخیز در جغرافیای محروم و برای خدمترسانی و تأمین حداقلها در مناطقی که نفت و گاز کشور از زمین آنها استخراج میشود، موضوع تخصیص میزانی از بودجه به مناطق یادشده همواره مطرح بوده که در آخرین مورد در قانون بودجه سال جاری، بانک مرکزی مکلف شده در طول سال و متناسب با وصول منابع، بلافاصله برای واریز سهم سه درصد مناطق نفتخیز، گازخیز و کمتر توسعهیافته موضوع ردیف درآمدی ٢١٠١٠٩ جدول شماره «٥» قانون بودجه اقدام کند. این مبالغ بهصورت ماهانه واریز و از ماه یازدهم سال محاسبه و تسویه میشود.
مجلس در جلسه علنی دوشنبه ١٣ اردیبهشت ٩٥ مطابق با ماده الحاقی ٤٢، دولت را مکلف کرد سه درصد از درآمدهای حاصل از فروش نفت خام و گاز طبیعی را به مناطق نفتخیز و مناطق محروم اختصاص دهد؛ این اعتبارات باعث کاهش بودجه استانی آنها نمیشود.لایحه یادشده با ایراداتی همراه شد و سرانجام رئیسجمهوری قانون الحاق یک تبصره به قانون اصلاح جدولهای شماره «٤» و «٨» قانون برنامه چهارم توسعه و قانون بودجه سال ١٣٨٦ را برای اختصاص دو درصد از درآمد حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی به استانهای نفتخیز و گازخیز و شهرستانها و بخشهای محروم کشور برای اجرا ابلاغ کرد.از سویی به خاطر داریم که در هشت سال دولت مهرورز با سروصدای رسانهای زیاد و با صرف هزاران میلیارد از درآمد کشور و بیتالمال طرحی موسوم به مسکن مهر برای احداث سرپناههای ارزانقیمت برای اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد کلید خورد.
شامگاه بیستویکم آبان ٩٦ درست زمانی که سرما در بیرون دیوارهای خانههای مردم کرمانشاه بیداد میکرد، زلزلهای به قدرت ٧,٢ ریشتر بخشهای مرزی ایران و عراق را لرزاند. شدت زلزله زیاد بود، اما در بخش سلیمانیه و حلبچه که از مناطق محروم عراق به حساب میآیند و سالها تحت ظلم صدام و ارتش بعث بودهاند و همچنین تا چندی پیش داعش تا بیخ گوششان پیش آمده بود، کمترین خرابی و تلفات پیش آمد، اما درون مرزهای ایران و در شهرستانهای نفتشهر و سرپل ذهاب چسبیده به فیلدهای نفتی آذر و چنگوله، تنگ بیجار، نفتشهر، سومار و دهلران در دو استان کرمانشاه و ایلام تخریب و تلفات زیاد بوده است.
حتی به گوش میرسد که بیشترین تلفات مربوط به تخریب مسکن بیمهر دولت مهرورز است.اگر درآمد فیلدهای نفتی غرب کشور فقط یک ماه به مناطق آسیبدیده اختصاص یابد چه مبلغی میشود؟ چگونه این بودجهها اختصاص مییابد؟ و کجا هزینه میشود؟