ضرورت استفاده از مشاوران در پروژه های شهری
به گزارش تیتر شهر،توﺳﻌﻪ ﺑﻲ روﻳﻪ ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان، ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ اﻧﺘﻈﺎرات ﺷﻬﺮوﻧﺪان از ﻣﺪﻳﺮان و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰان ﺷﻬﺮی درﻛﻼﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان در ﺟﻬﺖ ارﺗﻘﺎ ﻛﻴﻔﻴﺖ محیط زﻳﺴﺖ و ﺑﺮﺧﻮردار از ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی رﻓﺎه و زﻧﺪﮔﻲ ﺳﺎﻟﻢ ﺷﻬﺮی ﺷﺪه اﺳﺖ. قطعا لازمه پاسخگویی به این نیاز شهروندان اﺟﺮای ﭘﺮوژه ﻫﺎی زﻳﺮﺳﺎﺧﺘﻲ و ﻋﻤﺮاﻧﻲ اﺳﺖ .اما باید این موضوع را نیز در نظر داشت که اﺟﺮای ﭼﻨﻴﻦ ﭘﺮوژه ﻫﺎﻳﻲ باید ﺑﺮ اﺳﺎس ﻇﺮﻓﻴﺖ ﻫﺎی ﻣﺤﻴﻂ، در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ذﻳﻨﻔﻌﺎن و ﻣﻜﺎن ﻳﺎﺑﻲ ﻣﻨﺎﺳﺐ و ... اﻧﺠﺎم ﭘﺬﻳﺮد و در ﻏﻴﺮ اﻳﻦ ﺻﻮرت ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﻫﺪر روی اﻧﺮژی و ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﻣﻲشود ﺑﻠﻜﻪ اﻳﻦ ﻣﺴﺎﻟﻪ ﻋﺪم رﺿﺎﻳﺘﻤﻨﺪی ﺷﻬﺮوﻧﺪان، ﺗﺨﺮﻳﺐ ﻣﻨﺎﺑﻊ، ﻣﺤﻴﻂ و ... را ﻧﻴﺰ در پی ﺧﻮاﻫﺪ داﺷﺖ.
ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی ﺷﻬﺮی در ﺟﻬﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﻳﺪار
ﺑﻪ اﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻧﻘﺶ ﻣﺪﻳﺮان و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰان ﺷﻬﺮی ﺷﻬﺮ ﺗﻬﺮان ﺗﻨﻬﺎ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﺎرﺑﺮیﻫﺎی اراﺿﻲ و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی ﻓﻀﺎﻳﻲ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺑﻮد، ﺑﻠﻜﻪ ﻳﻜﻲ از اﺻﻠﻲﺗﺮﻳﻦ و ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ وظایف آن ها ، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی ﺷﻬﺮی در ﺟﻬﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﭘﺎﻳﺪار است . ﻟﺬا ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ و ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی در ﺟﻬﺖ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ، ﺣﺬف ﻳﺎ ﻛﺎﻫﺶ آﻟﻮدﮔﻲﻫﺎی زﻳﺴﺖ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻛﻪ ﮔﺮﻳﺒﺎﻧﮕﻴﺮ ﻣﺮدم و ﺑﻪ ﻋﺒﺎرﺗﻲ کلانشهر ﺗﻬﺮان اﺳﺖ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺋﻞ و ﻣﻼﺣﻈﺎت زﻳﺴﺖ ﻣﺤﻴﻄﻲ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰیﻫﺎ، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖﻫﺎ و اﻗﺪاﻣﺎت ﺗﻮﺳﻌﻪ، ﮔﺎﻣﻲ ﻣﻮﺛﺮ در ﺟﻬﺖ ﺑﻬﺒﻮد وﺿﻌﻴﺖ ﻣﺤﻴﻂ زﻳﺴﺖ و در ﻧﺘﻴﺠﻪ ارﺗﻘﺎء ﺳﻄﺢ ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﻣﺮدم خواهد بود.
پروژه های بدون داشتن یک صفحه پیوست
کمیسیون های تخصصی شورا با استفاده ازکارشناسان متخصص نقش مهمی در تدوین مصوبه ها، طرح ها و لوایح صحیح و اصولی دارند. از سوی دیگر کارشناسانی نیز در مجموعه شهرداری وظیفه بررسی و تهیه پیوست های لازم برای اجرای طرح ها و پروژه های شهری رابر عهده دارند. اما بر اساس گفته های اعضای شورای چهارم و پنجم بسیاری از پروژه های شهر تهران بدون داشتن حتی یک صفحه پیوست آغاز به کار کرده اند و در ادامه مشکلاتی را برای شهر و شهروندان به وجود آورده اند. برای مثال محمد مهدی تندگویان نایب رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای چهارم بارها در صحن شورا فریاد زد که ساخت پل صدر با صرف هزینه های بسیار حتی چند خط هم پیوست نداشته است. چندی پیش هم محمد سالاری رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای پنجم در گفت و گویی اعلام کرد که مرکز تجارت جهانی گلریز در بزرگراه حکیم نیز بدون انجام پیوست های لازم در حال ساخت است و باید ادامه ساخت آن متوقف شود
.
ضرورت استفاده از کارشناسان شهر ساز
عباس ریاضت رییس انجمن شهرسازی در گفت و گو با تیتر شهر در خصوص ضرورت استفاده از مشاوران در پروژه های شهری گفت: شهر یک موجود زنده و پیوسته در حال تغییر است . بیشتر تغییرات در شهر از طریق انسان ها و مسولان شهری انجام می شود و اگر این تغییرات در جهت رشد و توسعه پایدار شهر باشد، تغییرات مثبت نامیده می شود و اگر خلاف این باشد ، تغییرات منفی خواهد بود .
برای جهت دهی تغییرات شهر در جهت مثبت باید قبل از تغییر و ایجاد پروژه های شهری، متغییر های کلیدی از همه نظر توسط کارشناسان نخبه مطالعه و بررسی شود . کارشناسان نخبه ، همان مشاوران هستند که می تواند شامل دانشجویان و یا کارشناسان رشته مهندسی شهرسازی و یا برنامه ریزی شهری ، طراحی شهری ، مدیریت شهری ، جغرافیای شهری و ... باشند.
به گفته این کارشناس شهرسازی بسیاری از این مشاوران ایده های خود را در رساله ها و پروژه های دانشجویی ارائه کرده اند ولی متاسفانه این پروژه ها توسط مسولان مطالبه و اجرا نمی شود. به همین دلیل باید ارتباط دائمی، سریع و راحتی بین ایده پردازان، نخبگان،مشاوران، شهرداری ها و مسولان بر قرار باشد. این لازمه تشکیل یک بانک ایده و مشاوره توسط شهرداری است تا کارشناسان بتوانند پروژه های خود را برای منطقه مورد مطالعه ارسال و ثبت کنند و در صورت اجرا توسط شهرداری پاداش دریافت کنند
.
پیوست خدمات زیستی
وی در پاسخ این که اصولا برای احداث یک پروژه بزرگ مقیاس شهری چه پیوست هایی بایدتهیه شود،توضیح داد: به طور کلی، هر زمان که ساختمان بلند مرتبه ای احداث می شود و مجبور هستیم در یک مساحت کم، به افراد زیادی خدمات زیستی ارائه کنیم باید پیوست های گوناگون احصا شود. منظور از خدمات زیستی خدماتی است که یک انسان برای یک زندگی و زیست نسبتا خوب و استاندارد به آن نیاز دارد و چنانچه هر کدام از این خدمات از شاخص های استاندارد کمتر و حتی بیشتر باشد ، مورد اعتراض و نارضایتی قرار می گیرد و در نتیجه در دراز مدت منجر به ترک شهروندان از آن مکان می شود.
ریاضت ادامه داد: بنابراین نمی توانیم یک پروژه عمرانی بدون پیوست های مطالعاتی احداث کنیم زیرا در این صورت باید سالیان سال هزینه، وقت و انرژی زیادی برای حل مشکلات آن صرف کنیم در صورتی که اگر از ابتدا مطالعات به صورت کامل انجام شود، هزینه بسیار کمتر،ساختمان، محله و در نتیجه شهری پایدارتر خواهیم داشت