لغو دریافت ۵ درصد حقالزحمه مهندسان ناظر جنجالساز شد
گروه امورزیربنایی-معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص ابلاغیه اخیر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر حذف ۵ درصد از حقوق مهندسان ناظر بیان کرد: ما در این ابلاغیه تنها مصوبه داخلی معاون وزیر وقت در این خصوص را حذف کردیم و تنها میخواهیم دستمان را از جیب مهندسان ناظر درآوریم تا خودشان برای پول خود تصمیم بگیرند، این مسئله قطعا آغازی برای بهتر شدن فرآیندها و اصلاحات خواهد بود.
به گزارش جهان اقتصاد، حامد مظاهریان در همایش ملی نگهداری از ساختمانها و حفاظت در برابر حریق با نگاهی به حادثه پلاسکو، در اشاره به گزارش نوشته شده در خصوص حادثه پلاسکو گفت: این گزارش اشاره میکند که پلاسکو فرونریخت بلکه به پا خاست تا انسجام ساختار و جامعه مدنی ایران را به پرسش بگیرد. ریخته شدن پلاسکو سوال بزرگی برای ایرانیان بود که همچنان پاسخی برای آن داده نشده است، سوالی مبنی بر اینکه ما باید چکار میکردیم تا شاهد این اتفاق نباشیم؟
وی تدوین قوانین، تغییر رویهها و ایجاد راهکارهای مناسب برای تسهیل زندگی مردم را عوامل سنجش کار حرفهای مهندسان در کشور دانست و افزود: قطعا پیمانهای که برای سنجش کار ما وجود دارد، از دو بخش رضایت مردم از کار مهندسی و رضایت اعضای سازمانها از کار آنها تشکیل میشود. نتیجه این رضایتهاست که موفقیت ما را نشان میدهد.
مظاهریان تاکید کرد: با توجه به اختلافات کنونی میان سازمان نظام مهندسی ساختمان و وزارت راه و شهرسازی این وزارتخانه آماده بررسی مسائل و اختلاف نظرات با سازمان نظام مهندسی و سایر بخشها بوده تا با ایجاد همگرایی بیشتر نتایج بهتری در حرفه حاصل شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه قطعا آینده بهتری برای مردم، مهندسی و سازمانها در راه است، گفت: وجود این فضاها برای انجام گفتگوهای آزادانه و بهرهمندی از یک جامعه ایدهآل دلایلی بر این ادعاست که همواره تلاش دارد هدف روشنی را در مسیر پیش رو به ما نشان دهد. به اعتقاد من ما مهندسان باید اصلاح را از درون شروع کنیم تا اینکه اجازه دهیم کسی از بیرون آن را به ما تحمیل کند.
**نامه وزیر اختلافبرانگیز است
رئیس سازمان نظام مهندسی کشور در ادامه این همایش گفت: نامه وزیر راه و شهرسازی درباره لغو دریافت ۵ درصد حقالزحمه مهندسان ناظر و واریز آن به حساب سازمانهای نظام مهندسی ساختمان درگیری پیش خواهد آورد.
فرجالله رجبی گفت: نمیشود که تمام سوالهای سانحه ساختمان پلاسکو را بیپاسخ گذاشت، چرا که ما معتقدیم آتشسوزی ساختمان پلاسکو یک حادثه محلی بود که نوع برخورد ما آن را به یک بحران ملی تبدیل کرد.
وی افزود: وقتی دوربینها مستقر میشوند و برای یک ماجرا پخش مستقیم در نظر گرفته میشود افکار عمومی به آن معطوف و به یک بحران ملی تبدیل میشود.
رئیس سازمان نظام مهندسی با تأکید بر اینکه در سازمان نظام مهندسی ساختمان به جای اینکه به کارهای کلان بپردازیم هر روز درگیر دعوای هیأت مدیره و استعفا هستیم، خاطرنشان کرد: از دیدگاه مدیریت بحران ماجرای ساختمان پلاسکو چند سال بالاتر برده شد و آن را از اتفاق اضطراری به یک بحران تبدیل کرد.
رجبی در خصوص ابلاغ لغو دریافت ۵ درصدی مبلغ حق نظارت واریزی صاحبکار به حساب سازمان نظام مهندسی استانها از سوی وزیر راه و شهرسازی،گفت: نامه وزیر راه و شهرسازی درباره لغو دریافت ۵ درصد حقالزحمه مهندسان ناظر و واریز آن به حساب سازمانهای نظام مهندسی ساختمان درگیری پیش خواهد آورد، این موضوع جزء مسائل سازمان نظام مهندسی است و ما تصمیم میگیریم ۵ درصد را بگیریم و یا نگیریم.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشور با تأکید بر اینکه نباید ظرفیتهای فکری را به مسائلی که در قانون به آن پرداخته شده است، معطوف کنیم، گفت: در نظام مهندسی اعتماد به نفس را از دست دادهایم و از ظرفیتهای قانونی استفاده نمیشود.
وی با اشاره به اینکه این سوال مطرح است که آیا در نظام فنی و اجرایی کشور به مسائل حاشیهای پرداخته میشود،گفت: از فردا آموزش را تعطیل خواهیم کرد.
رجبی در ادامه در خصوص اینکه چرخه تولید باید به چرخه تولید افراد ذیصلاح تغییر کند، ادامه داد: نباید افراد فاقد صلاحیت در چرخه تولید ساختمان باشند چرا که بروز اتفاق در این وضعیت افزایش مییابد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشور ادامه داد: پس باید متناسب با نیاز جامعه راهها و مسیرها باز شوند تا مهندسان در عرصههای مختلف حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: نظام فنی و اجرایی کشور شرایط عمومی پیمان و قراردادهای همسان دارند این در حالی است که پس از ۲۲ سال چنین موضوعی را در نظام مهندسی نداریم و دائماً درگیر مسائل حاشیهای هستیم.
**طراحی سازه مسئله اصلی در حادثه پلاسکو نبود
مشاور رئیسجمهور هم در ادامه با اشاره به اینکه حادثه ساختمان پلاسکو به ما آموخت که باید به مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان توجه شود، گفت: قطعاً مسئله اصلی در حادثه پلاسکو طراحی سازه نبود، بلکه موضوع مهم نحوه نگهداری است.
اکبر ترکان تأکید کرد: مسئله اصلی در حادثه پلاسکو طراحی سازه نبود، بلکه موضوع مهم نحوه نگهداری است؛ چراکه این ساختمان در دوره نگهداری آنقدر رها شده بود که هر کس اجازه انجام امور دلخواه را به خود میداد.
وی با تأکید بر اینکه بررسیهای انجامشده بر روی این ساختمان نشان میدهد که انبار مواد و مصالح آتشزا و همچنین سیمهای برق برای روشن کردن هیترهای برقی در ساختمان رها شده بود، اضافه کرد: امری که در زمان آتشسوزی هیچ ظرفیتی قادر به خاموش کردن آن نبود، همانا وجود مصالح آتشزا و سیمهای برق رهاشده به حال خود بود.
ترکان با تأکید بر اهمیت مسئله نگهداری از ساختمانها خاطرنشان کرد: در حال حاضر که مجموعه زیادی از واحدهای مسکونی احداث شده است، باید برای مدیریت و نگهداری از آنها تدابیری اندیشیده شود؛ چراکه در صورت عدم تحقق این امر، شاهد تکرار حوادث ساختمانی در کشور مثل همین ساختمان پلاسکو خواهیم بود.
مشاور رئیسجمهور ادامه داد: حادثه پلاسکو دردهای زیادی برای ما به همراه داشت که توجه به امر نگهداری شاید یکی از مهمترین جنبههای آن به شمار برود.
وی با اشاره به اینکه مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان به طور کامل به امر نگهداری ساختمانها میپردازد، اظهار داشت: در حال حاضر مجموعههای مسکونی بسیار زیادی در کشور وجود دارد که باید برای مدیریت در نگهداری آنها تدابیری اندیشیده شود.
ترکان گفت: با توجه به تجارب جهانی برخی کشورها با ایجاد اداراتی مستقل برای کنترل ساختمانها و همچنین ایجاد تیمهای مجهز برای تعمیر و نگهداری از آنها علاوهبر فراهم کردن زمینه شغلی در روابط بین همسایگان نیز خللی وارد نمیکند.
مشاور رئیسجمهور ادامه داد: اگر تمام اصول و قوانین طراحی سازه رعایت شود، اما نگهداری خوبی از ساختمان انجام نشود، حوادثی مثل ساختمان پلاسکو مجدداً تکرار خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: درخواست ما از وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی این است تا برای راهاندازی مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان، هرچه سریعتر تلاشهای خود را انجام دهد.
ترکان با اشاره به اصلاح بافتهای فرسوده گفت: وزارت راه و شهرسازی اقدامات بسیار گستردهای در این حوزه انجام داده است، بهطوریکه با مطالعه بیش از ۵۰۰ محله در شهرهای مختلف برای آنها طرح تهیه کرده و برخی نیز به مرحله قرارداد رسیده است.
مشاور رئیسجمهور تصریح کرد: تاکنون اقداماتی که در بافتهای فرسوده انجام میگرفت، در جهت اصلاح این مناطق نبود، اما در حال حاضر ارتقای کیفیت زندگی و رسیدن به محلهای باکیفیت جزء اهداف اصلی قرار گرفته است.
مشاور رئیسجمهور در امور نوسازی بافتهای فرسوده به زلزله اخیر کرمانشاه اشاره کرد و گفت: طبق گزارش تهیهشده توسط شرکتهای کنترل کیفیت از سرپل ذهاب، هیچ ساختمانی در این زلزله خراب نشد، مگر اینکه طبق مقررات ملی ساختمان احداث نشده باشد.
وی ادامه داد: مطالبی در اهمیت مصالح بهکاررفته در ساختمان و همچنین اتصالات و جوش پس از وقوع زلزله تهیه شد که محتوایی آموزشی داشته و اهمیت این موارد را نشان میدهد.