تیتر شهر: به رغم آنکه آمارهای دولت نشان از رکود بازار مسکن در تهران و سایر کلانشهرهای کشور می دهد؛ اما گران بودن بازار مصالح ساختمانی از یک سو و از سوی دیگر عدم نظارت کافی از سوی سازمان های متولی در امر ساخت و ساز بر عملکرد انبوه سازان باعث شده تا بیشتر ساختمان هایی که در تهران ساخته می شود؛ به دلیل استفاده از مصالح غیر مجاز مانن میلگرد، سیمان، بتون، تیر آهن و ... از همان ابتدا فرسوده شده و خطر بروز بحران را برای ساکنان این منازل ناایمن بیشتر کند.
احمد صادقی، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اعتقاد دارد که اگر روند نوسازی بافت فرسوده با همین وضعیت پیش رود، صد سال دیگر وقت نیاز است که بتوانیم تهران را مقاوم سازی کنیم.
کارشناسان بر این باورند که در حال حاضر روند معیوب بازسازی بافت فرسوده وضعیت خوبی ندارد و تا زمانی که برای نوسازی بافت فرسوده عزم ملی نباشد، نوسازی دور باطلی است و نمی توانیم بگوییم تهران چه زمانی به شهری امن تبدیل می شود.
متاسفانه طبق آماری که مسئولان مدیریت بحران شهر تهران می دهند؛ 30 درصد ساختمان های در حال ساخت ناایمن هستند که این مسئله معلول پارامترهایی همچون عدم نظارت دقیق بر ساخت و ساز، عدم استفاده از مصالح استاندارد، ساخت ساختمان توسط افراد غیرمتخصص و... است.
نوسازهای فرسوده
به رغم آنکه نوسازی در شهر تهران در حال انجام است اما مساله این است که بسیاری از ساختمان های نوساز و در حال ساخت در این کلانشهر فرسوده و عمر کوتاهی دارند که دلیل بروز این بحران نیز استفاده از مصالح بی کیفیت است. هر چند این ساختمان ها به ظاهر برای سازندگان و یا مالکان قدری ارزان تر تمام می شود؛ اما در آینده ای نه چندان دور زیان زیادی را از نظر مالی جهت به سازی و تعمیر این ساختمان های نوساز برای مالکان به همراه دارد.
مساله دیگری که در این میان وجود دارد؛ ورود مصالح ساختمانی بی کیفیت و غیر مجاز به بازار ساخت و ساز است. وقتی از قوطی های فلزی نوشابه در کارگاه های اطراف تهران میلگرد درست می کنند و به بهانه میلگرد با کیفیت روانه بازار ساخت و ساز می کنند؛ معلوم است که در آینده ای نه چندان دور بسیاری از ساختمان های نوسازی شده تهران و سایر کلانشهرهای کشور فرو می ریزد. تشخیص کیفیت مصالح ساختمانی نیز بر عهده سازمان هایی است که نظارتی بر عملکرد ساخت و ساز ندارند.
به هر حال داشتن مصالح ساختمانی استاندارد و قابل قبول یکی از شرایط حتمی و لازم برای ساخت و ساز کیفی است که متاسفانه در سال های اخیر همسو با تبدیل مسکن به کالای سرمایه ای کیفیت فدای کمیت شده است.
مصالح غیراستاندارد، باکیفیت پایین،نظارت صوری و غیر مسئولانه و اجرای غیر صحیح مجموعه ای از عواملی هستند که می توانند زنجیره یک ساختمان غیراستاندارد را کامل کند. اما در این میان آنچه که بیش از موارد مذکور به پایداری ساختمان ها آسیب می زند، نحوه به کارگیری مصالح و کاربرد آن در ساختمان سازی است.
محمدرضا رضایی کوچی، نماینده مردم جهرم در مجلس با تایید استفاده از مصالح نامرغوب در ساخت و ساز در کشور به این مساله اشاره می کند که متاسفانه کاهش کیفیت مصالح ساختمانی در سال های اخیر دغدغه های بسیاری را از جمله عدم مقاومت ساختمان ها در برابر حوادث طبیعی منجر شده است. یکی از دلایل بی کیفیتی مصالح ساختمانی، افزایش قیمت های حامل انرژی است که در نتیجه آن هزینه های تولید مصالح نیز افزایش می یابد. به هر حال افزایش ساخت و ساز بدون توجه به کیفیت مصالح ساختمانی به کار رفته در واحدهای نوساز مشکلات عدیده ای همچون تخریب یا عدم استقامت ساختمان ها را رقم می زند.
این نماینده مجلس بر این باور است که دولت باید نظارت بر روند ساخت و استفاده از مصالح ساختمانی با کیفیت را رصد کرده و با متخلفان در این حوزه برخوردهای قاطعی داشته باشد.
شهرام کوسه غراوی نماینده مجلس نیز معتقد است به رغم آنکه مصالح ساختمانی قبل از مصرف باید تمام آزمایش های لازم را از حیث استاندارد پشت سر بگذارد، اما متاسفانه برخی زد و بندها در ارایه استاندارد به بعضی از کالاها و خدمات معضل دیگری است که پیش روی صنعت ساختمان وجود دارد. بی توجهی به بحث مهم استاندارد در تولید مصالح ساختمانی،عمر ساختمان های نوساز را به شدت کاهش داده که این خطری برای کشور است.
شهرام کوسه غراوی نماینده مجلس نیز معتقد است به رغم آنکه مصالح ساختمانی قبل از مصرف باید تمام آزمایش های لازم را از حیث استاندارد پشت سر بگذارد، اما متاسفانه برخی زد و بندها در ارایه استاندارد به بعضی از کالاها و خدمات معضل دیگری است که پیش روی صنعت ساختمان وجود دارد. بی توجهی به بحث مهم استاندارد در تولید مصالح ساختمانی،عمر ساختمان های نوساز را به شدت کاهش داده که این خطری برای کشور است.
عضوکمیسیون عمران مجلس تاکید دارد؛ برای مقابله با فرسودگی ساختمان ها درکشور باید در ابتدا نظارت دقیقی بر روند ساخت و ایجاد مصالح ساختمانی صورت بگیرد.
۹۶/۰۸/۰۴