مسکن مهر؛ ثروت ملی یا سربار ملی!
۲۸ مرداد ۱۳۹۶
مسکن مهر پروژهای با بیش از 450 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری ملی است که چندان محبوبیتی در میان دولتیها ندارد و دائم فصل الخطاب عتابهاست آنچنان که رئیس دولت از وزیر راه و شهرسازیاش میخواهد به جای ساخت خانه در بیابان به بافت فرسوده بیندیشد.
شهرفردا-فاطمه مهردادیان- رئیس جمهور در جلسه دفاع از وزیر پیشنهادیش در وزارت راه وشهرسازی با انتقاد از پروژههایی که در بیابان ساخته میشوند اظهار امیدواری کرد، وزیر آیندهاش بجای ساخت خانه در بیابان این بار به دنبال بافت فرسوده برود که در آنجا به تعبیر رئیس دولت "هم مدرسه هم آیتاله هم آب هم مسجد و هم برق وجود دارد."
پروزه ای که بدون شک بزرگترین پروزه عمرانی کشور شمرده می شود و با همه نقصها می تواند متمم بازار مسکن شمرده شود ،هرچند به لحاظ جانمایی و اصول شهرسازی چندان مورد توجه دولتمردان اعتدال نیست، اما با سرمایهگذاری بیش از 10 هزار میلیارد تومانی انبوه سازان داخلی و 400 هزار مییلیارد تومان سرمایهگذاری مردمی در آستانه اتمام قرار دارد.
این پروژه بزرگ شهری در چنان فضای ضد تبلیغاتی قرار گرفته که بسیاری از متقاضیان از استقرار در آن خودداری کرده و با ایجاد قابلیت واگذاری درصدد فروش واحد مسکن مهر خود به قیمت ثمن بَخس هستند، چنانکه مدیرعامل شهرهای جدید به فروشندگان مسکن مهر در پی روان شدن دلالان برای خرید این واحدها هشدار داد، تا با یادآوری ارزش افزوده آتی مسکن مهر از واگذاری و فروش ملک خود اجتناب کنند.
از سوی دیگر با وجود اتمام 70 تا 80 درصدی ساخت و ساز واحدهای فاز 5-9-8-11 وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است، گران شدن واحدهای مسکن مهر بهویژه در شهر جدید پردیس ناشی از زیاده خواهیهای انبوهسازان است و قابل مسموع نیست.
ایرج رهبر رئیس کانون انبوه سازان تهران و مدیر پروژه مسکن مهر فاز 5 و 9 پردیس در گفتوگو با خبرنگار شهرفردا با اشاره به آخرین جزئیات پروژه گفت: مسکن مهر بدون شک بزرگترین پروژه عمرانی کشور است که با سرمایهگذاری های کلان دولتی، بخش خصوصی و مردمی شکل گرفته و در آینده میتواند نقش موثری در تنظیم بازار مسکن ایفا کند .
وی ادمه میدهد: عتاب صورت گرفته به مسکن مهر همواره بصورت ضدتبلیغات روی پروژه وجود داشته و اثرات زیانبار آن نیز بههرحال متوجه وضعیت بازار مسکن و مشکلات اقتصادی دولت خواهد بود. لذا با وجود مشکلات زیرساختی مسکن مهر صرف هزینه های اتمام پروژه در سطحی است که باید به آن به چشم یک ثروت ملی نگریست و با شمردن ایرادات وضعیت وخیمی برای آن ایجاد نکرد.
این انبوهساز همچنین در ادامه خاطرنشان می کند: از سوی دیگر انبوهسازان بیش از 5 سال است که همه سرمایه خود را برای پیش رفتن این پروژه صرف کرده اند و از آنجا که ساخت و ساز در شیب 35 تا 45 درصد نیاز به وسایل و امکانات ویژهای برای پیادهسازی تکنیکهای شهرسازی در این شیب تند داشت انبوهسازان با کمک مهندسان داخلی و خارجی قالبها و امکانات ویژهای تهیه کردند که بطور مثال 3 میلیارد هزینه طراحی و ساخت آن برای انبوهسازان بوده است و چون ساخت پروژه مسکن مهر متوقف شده و این قالبهای پیریزی استفاده دیگری ندارد اکنون به قیمت آهن کهنه از انبوهسازان خریداری میشود.
به گفته رهبر، انبوهسازان در پی افزایش قیمت تمام شده مسکن مهر نیستند، اما واقعیت آن است که بیش از 5 سال است سرمایه آنها در این پروژه حبس شده و از آنجا که عملیات زیر ساختی آن به کندی صورت می گیرد ،سرعت بخشیدن به ساخت وساز نیز بی اثر شده و تحویل واحد ها با تاخیر صورت می گیرد.
رئیس کانون انبوه سازان تهران خاطرنشان کرد: تاخیر در پرداختهای دولت به پیمانکاران خواب سرمایه را افزایش داده و با وجود افزایش قیمت مصالح ساختمانی از جمله آهن موجب بالا رفتن قیمت تمام شده میشود.
از ساخت و ساز فاز 11 پردیس که پیمانکار خارجی ترکیه ای بنام کزوو عهدهدار آن است که بگذریم ساخت فازهای 5-9و 8 پردیس توسط پیمانکاران داخلی است که 70 تا 80 درصد آن تکمیل شده و مابقی به علت تاخیر در تامین زیرساختها تاکنون معطل مانده و در صورت تزریق به موقع بدهی پیمانکاران و تامین زیرساختها امکان تحویل همه واحدهای باقیمانده برای انبوه سازان میسر است.
۹۶/۰۵/۲۸