رئیس بخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: پس لرزه 4.2 ریشتری شب گذشته در منطقه ملارد، انرژی زمین را آغاز و بخش قابل توجهی از نگرانی ها را برطرف کرد.
علی بیت اللهی روز چهارشنبه با اشاره به این مطلب که زلزله 4.2 ریشتری بامداد امروز، پس لرزه زلزله 5.2 ریشتری هفته گذشته تهران و البرز است، تداوم فعالیت گسل زلزله غرب تهران را یادآور شد.
وی افزود: در پسلرزههایی که بعد از زلزله ای که اصلی است رخ میدهد، بر اساس منطق و علم زلزلهشناسی باید پسلرزهای با نیم تا یک ریشتر از زلزله اصلی رخ دهد و به این ترتیب انرژی آزادشده زمین تخلیه شود که در زلزله 5.2 ریشتری تهران و البرز این مورد را شاهد نبودیم و عموماً پسلرزههای با فاصله 2 تا 3ریشتر ثبت شده بود که پسلرزه شب گذشته تا حد قابل توجهی نگرانی ما را برطرف کرد.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی همچنین خاطرنشان کرد: پس لرزه شب گذشته با بزرگای 4.2 دقیقاً روی موقعیت زلزله 5.2 ریشتری رخ داد و اینکه زلزله 4.2 ریشتری شب گذشته پس لرزه، زلزله 5.2 ریشتری است را تقویت کرد.
وی ادامه داد: زلزله 4.2 بامداد 6 دی ماه دقیقاً روی زلزله 5.2 شامگاه 29 آذرماه منطبق میشود و نیروی همان منطقه (زون) است و در همان بازه زمانی قرار میگیرد، بنابراین به طور قاطع می توان گفت پسلرزه است.
** تاکید بر خطر بالقوه زلزله و دائمی بودن آن در اقصی نقاط کشور
بیتاللهی تصریح کرد: اینکه پیشبینی کنیم این پسلرزه، آغاز فعالیت گسل شمال تهران بوده و ممکن است زلزله بزرگتری اتفاق بیفتد، سخنی بر مبنای مشاهدات علمی نخواهد بود و از طرفی اینکه گفته شود با وقوع این زلزله، بروز زلزلهای با بزرگای بیش از 4 و 5 ریشتر قابل تصور نیست، صحیح نبوده و مورد تایید نیست.
رئیس بخش زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در ادامه گفت: آنچه که ما اعلام میکنیم این است که همه متوجه شدند خطر بالقوه زلزله در اقصی نقاط کشور امری دائمی و مستمر است.
وی یادآورشد: احتمال خطر را همه میدانیم و بر اساس آن نیز باید برنامههای ساخت و ساز و توسعه ای را در دستور کار قرار دهیم. همچنین، مسئولان باید با مشاهده چنین زلزلههای خفیفی که در واقع مانور زلزله محسوب میشود رویکردهای صحیح و اجرایی اتخاذ کرده و در اینکار سرمایهگذاری کنند تا خطرات را به حداقل برسانند.
نخستین زمین لرزه در منطقه ملارد واقع در مرز استان های تهران و البرز به قدرت 5.2 ریشتر شامگاه 29 آذرماه به وقوع پیوست.
بامداد امروز در ساعت 54 دقیقه و 33 ثانیه زمین لرزه ای به بزرگی 4.2 ریشتر استان های تهران و البرز را لرزاند.
در این مدت یک هفته ای چندین پس لرزه استان های تهران البرز را لرزانده و حتی در استان های قزوین و قم نیز احساس شده است.
ارتباط گرمای هوا و وقوع زلزله مبنای علمی ندارد
علی بیت الهی، رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز درباره ارتباط تغییر دمای هوا در چند روز اخیر و نیز رخداد زلزله گفت: مکانیسم زلزله ناشی از ساز و کار درونی زمین است، نیروی بسیار عظیمی میخواهد تا لایه های زمین که متشکل از سنگ های مستحکمی هستند، گسیخته شود و باعث ایجاد زلزله شود؛ بنابراین ایجاد چنینی نیرویی با تغییر آب و هوایی امکان پذیر نیست.
او در ادامه بیان کرد: زمانی که حادثه زلزله در طول سال را مورد ارزیابی قرار می دهیم، متوجه رخداد زلزله هایی در طول فصل های مختلف می شویم که این امر بیانگر این است که فصل و وضعیت اقلیمی در ایجاد زلزله هیچ گونه تاثیری نخواهد داشت.
بیت الهی با بیان اینکه گرمای هوا مربوط به برخی از دلایل اقلیمی است، گفت: ساز و کار زلزله ناشی از برخی از فشارهایی است که به لایه های درونی زمین وارد می شود، این فشار آنقدر زیاد است که در مقابل انفجار بمب های اتمی قابل مقایسه نیست و نیازمند فشار بسیار عظیمی است تا بتواند ضخامت لایه های زمین در طول 50 کیلومتر را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین رخداد زلزله با گرمی هوا و تغییر فصول قابل توجیه نیست و مبنای علمی ندارد.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: زلزله در اثر گسیختگی شکستگی لایه های زمین رخ می دهد، زمانی که لایه های زمینه با ضخامت زیاد می شکند، کل سطح زمین در اثر شکستگی لایه های زمین به ارتعاش در خواهد آمد.
او به زلزله هایی که طی چند روز اخیر شاهد آن هستیم اشاره و بیان کرد: طی 3-2 سال اخیر زلزله گسترده ای در خاک کشور رخ نداد، همین امر باعث شد تا انرژی های موجود درون زمین انباشته شود، اکنون به مرحله ای رسیدم که انرژی در اکثر نقاط پوسته ای ایران در حال رها شدن است، بنابراین زمین و لایه های زمین انرژی قادر به نگهداری انرژی نیستند که این رها شدن با شکستن لایه های زمین و بروز زلزله است.
بیت الهی در پایان گفت: پس لرزه های زلزله ملارد تاکنون متوقف شده اما پس لرزه های زلزله کرمان با ریشتر قابل توجهی همچنان ادامه دارد.