برگزاری نشست خبری سومین همایش باستانشناسان جوان
نشست خبری سومین همایش بین المللی باستانشناسان جوان دانشگاه تهران با حضور دکتر مجید سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران، مرتضی خانیپور دبیر همایش و دکتر محمدعلی زارع چاهوکی در تالار امیرکبیر دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش هنرآنلاین، در ابتدای این نشست، دکتر مجید سرسنگی با اشاره به تداوم برگزاری همایش باستانشناسان جوان در ادوار مختلف، گفت: این همایش به همت کانون باستان شناسان جوان دانشجویی دانشگاه تهران و اداره کل فرهنگی اجتماعی دانشگاه تهران برگزار میشود. همایش باستانشناسان جوان، شش دوره است که برگزار میشود و سه دوره اخیر آن به صورت بین المللی برگزار شده و طبیعتاً سطح کیفی برگزاری همایش ارتقاء خوبی داشته است. ما در دو دوره اخیری که به صورت بین المللی همایش را برگزار کردیم، توانستهایم توجه بخش عمدهای از باستانشناسان، استادان و صاحبنظران علم باستانشناسی دنیا را به این همایش جلب کنیم.
وی افزود: امسال هم استقبال بسیار خوبی از همایش شده است و 50 مهمان خارجی از 17 کشور از جمله آلمان، فرانسه، کانادا، ترکیه، ژاپن، آمریکا، چین، سوییس و ... اعلام آمادگی کردهاند که در این همایش شرکت کنند. در مراسم افتتاحیه این همایش جمع کثیری از اساتید، دانشجویان، صاحبنظران، مهمانان داخلی و خارجی، رئیس و هیئت رئیسه محترم دانشگاه تهران شرکت خواهند داشت.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران به مخدوش کردن فرهنگ و تمدن غرب از سوی رسانههای غربی اشاره کرد و گفت: جدیدترین حرکت غرب علیه تمدن و آثار باستانی ایران نام جعلی خلیجعربی است که رئیسجمهور آمریکا آن را بیان کرد. تاکنون هیچکس نتوانسته به تمدن بزرگ و غنی ایران نکته منفی وارد کند. برگزاری همایشهایی مانند همایش بین المللی باستانشناسان جوان یکی از راههای مناسب برای مقابله با چنین تلاشهای مذبوحانهای است.
او ادامه داد: در سالهای اخیر برخی از کرسیهای باستانشناسی ایران در دانشگاههای معتبر جهان تعطیل شده و به جای آن به کشورهایی تعلق گرفته است که علیه کشور و تمدن ایران فعالیت میکنند. این یک زنگ خطر است که باید به آن توجه شود.
سرسنگی با بیان اینکه نباید باستانشناسی را فقط به درآمدزایی گره زد، گفت: عدهای مطرح میکنند؛ اگر این میراث مولد درآمد نباشد و نتواند جذب توریست کند فایدهای ندارد، این نگاه اشتباه است. میراث باستانی ما چه مولد درآمد باشد و چه نباشد بخش مهمی از تاریخ ما است و نسل جوان باید با این فرهنگ و تمدن غنی و عظیم آشنا شوند. اگر بخواهیم جایگاه خوبی در میان کشورها داشته باشیم باید به آثار فرهنگی توجه ویژه کنیم.
او درباره رسالت دانشگاهها نسبت به جامعه گفت: دانشگاه نسبت به آنچه در بیرون از خودش میگذرد و نسبت به جامعه وظیفه دارد. برگزاری این گونه همایشها گامی بزرگ در این راه یعنی همان پیوند دانشگاه و جامعه است و امیدواریم در اینهمایش پرسشهای باستانشناسی دانشجویان با یافتههای علمی پاسخ داده شود.
معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفت: در کنار اهمیت علمی که این همایش دارد، مهمتر این است که توسط دانشجویان برگزار میشود. یکی از نکاتی که در سالهای اخیر در دانشگاه تهران بر آن تاکید شده است توانمندسازی دانشجویان و افزایش توان مسئولیتپذیری آنها است و این مایه افتخار دانشگاه تهران است که دانشجویان میتوانند این برنامههای بزرگ را برگزار کنند.
سرسنگی در پایان گفت: ما در معاونت فرهنگی دانشگاه تهران همواره از فعالیتهای دانشجویی در سطوح مختلف حمایت کردیم و خواهیم کرد که برخی از آنها طرحهای شاخصی هستند. ما طرحهای ویژه را به صورت ویژه حمایت خواهیم کرد. در سال 1395 بیش از ۴۰۰ برنامه دانشجویی در دانشگاه تهران برگزار شد و این رویکرد در سال ۹۶-۹۷ هم ادامه دارد و افزایش نیز یافته است.
در ادامه این نشست، مرتضی خانیپور دبیر همایش بین المللی باستانشناسان جوان، اظهار داشت: این همایش از سطح کیفی بالایی برخوردار است و مورد توجه صاحبنظران از سراسر دنیا قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: اکنون کرسی باستانشناسی ایران در کشورهای دیگر در حال تعطیلی است و کرسیهای دیگری از جمله ترکشناسی، عربشناسی و بلوچشناسی جای آنها را گرفته که سبب تقویت اختلافهای قومی میشود. از جمله برنامههای جانبی این همایش، افزون بر سخنرانیها، کارگاههای آموزشی و ارتباط باستانشناسی با سایر علوم است. همچنین یک برنامه اختصاصی با محوریت خلیج فارس در خصوص تاریخچه آن با حضور مهمانان داخلی و خارجی و ارائه سخنرانی در نظر گرفته شده است.
خانیپور در ادامه درخصوص بحث اشتغال باستانشناسان، افزود: در این همایش از مدیران و مسئولان سازمان میراث فرهنگی دعوت به عمل آمده است تا در خصوص فرصتهای همکاری با دانشگاه تهران بحث و تبادل نظر انجام شود.
همچنین دانشگاه تهران جلسههایی با مدیران وزارت آموزش و پرورش داشته است تا زمینه آشنایی بیشتر دانش آموزان با میراث فرهنگی ایران در مدرسهها انجام شود.
گفتنی است، افتتاحیه سومین همایش بین المللی باستانشناسان جوان دانشگاه تهران یکشنبه 7 آبان ساعت 9:30 در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار میشود و این همایش تا 9 آبان ادامه خواهد داشت.