تصویب آیین نامه اجرایی برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار
به گزارش «پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت»، براساس این تصویب نامه بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری، مناطقی از شهر که در سالیان گذشته عناصر متشکله آن اعم از تأسیسات روبنایی و زیربنایی، ابنیه، مستحدثات، خیابانها و دسترسیها دچار فرسودگی و ناکارآمدی شده و ساکنان آن از مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی رنج میبرند. نقشه محدوده بافت فرسوده و ناکارآمد شهری براساس شاخصهای مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران توسط وزارت راه و شهرسازی (شرکت بازآفرینی شهری ایران) و یا شهرداریها تهیه و به تصویب کمیسیونهای موضوع ماده (5) قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران – مصوب 1351- و یا ستادهای بازآفرینی شهری پایدار استان و در مورد کلانشهرها به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسیده و یا میرسد.تعریف گردیده است.
همچنین طرحها و برنامههای بازآفرینی شهری پایدار (طرحها و برنامههای احیا، بهسازی و نوسازی): طرح ها و برنامههایی که در چهارچوب طرحهای توسعه شهری (اعم از جامع و تفصیلی) در محدوده محلات هدف برنامههای بهسازی و نوسازی شهری و در محلات دارای بافتهای فرسوده میانی، سکونت گاههای غیررسمی، محدودههای تاریخی نیازمند احیا، بهسازی و نوسازی، پهنههای شهری با پیشینه روستایی و پهنههای دارای کاربری ناسازگار با کاربریهای شهری به منظور بهبود پایداری کالبدی، اقتصادی و اجتماعی این بافتها با رعایت اصول شهرسازی، فنی و معماری و در بردارنده ارزیابی مالی و اقتصادی تهیه میشوند و به تأیید ستادهای بازآفرینی شهری پایدار استان می رسند.
براساس ماده (2) این آیین نامه، طرحها و برنامههای بازآفرینی شهری پایدار در مقیاس محلات هدف، چهار مأموریت اصلی شامل ارتقای کیفی فضاهای عمومی و زیرساختهای محلات، توسعه و تجهیز خدمات روبنایی، بهسازی، نوسازی و مقاومسازی مسکن و توان افزایی اجتماعی، اقتصادی، نهادی ساکنین محله را مورد توجه قرار میدهند. طرحها و برنامههای مذکور توسط شرکت و یا شهرداری مربوط تهیه و پس از تأیید ستادهای بازآفرینی شهری پایدار در صورت مغایرت با طرحهای جامع و تفصیلی شهر، برای تصویب به کمیسیونهای موضوع ماده (5) قانون تأسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران ارسال میشود.
براساس تبصره (2) ماده (5) این آیین نامه، تأمین سی درصد (30%) از منابع مالی مورد نیاز برای تعریض معابر، اصلاح هندسی، تأمین فضای سبز جدید، جمعآوری و دفع آبهای سطحی و آزادسازی اراضی برای موارد ذکر شده در طرح ها و برنامههای بازآفرینی شهری پایدار بر عهده شهرداریها و هفتاد درصد (70%) بر عهده دولت است. در صورت تأمین اعتبار این بخش از منابع مورد نیاز توسط شهرداریها، مابقی منابع مورد نیاز متناسب و همزمان از محل اعتبارات مصوب مربوط توسط دولت تأمین میشود.
ضمن اینکه براساس ماده (9)، به منظور تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری ، حسب درخواست وزارت راه و شهرسازی ،کلیه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی و شرکتهای دولتی که (100) درصد سهام آنها متعلق به دولت است مکلفند نسبت به واگذاری رایگان اراضی در اختیار خود در محدودهها و محلات دارای بافت فرسوده و ناکارآمد شهری به وزارت راه و شهرسازی اقدام نمایند.
همچنین میزان سقف تسهیلات مشارکت مدنی دوره ساخت و ودیعه اسکان موقت در اراضی مشمول طرح ها و برنامههای موضوع این تصویب نامه براساس تصویب نامه شماره 90453/ت51166هـ مورخ 8/8/1393 به ترتیب در کلانشهرها به ازای هر واحد مسکونی تولید شده پانصد میلیون (000ر000ر500) ریال و دویست میلیون (000ر000ر200) ریال و در سایر شهرها چهارصد میلیون (000ر000ر400) و یکصد و پنجاه میلیون (000ر000ر150) ریال تعیین می شود.