خانههای شمال یا سنتیاند و یا مدرن
عضو هیئت علمی و مدیر گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی چالوس گفت: برای ساخت بنا در اقلیم مازندران باید از ترکیب سنت - مدرنتیه استفاده کرد.
علی اصغر زاده در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه یکی از مباحث مهم پایداری ساختمان، ارتباط با بستر، زمینه، محیط جغرافیایی و حفظ و مرمت آنها است، اظهار کرد: در معماری گذشته در دهه های 70 تا 80 آن چنان که باید و شاید به مولفه های اقلیمی و جغرافیایی اهمیت داده نمی شد.
وی در مورد خصوصیات بناهای دهههای گذشته خاطرنشان کرد: ساختمان هایی با نمای شیشهای مطابق با اقلیم ساخته نشدهاند و تنها یک الگوبرداری از سایر نقاط است.
عضو هیئت علمی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی چالوس افزود: ساختمان های شیشه ای برای نفوذ بیشتر آفتاب در نقاطی که از تابش نور خورشید زیاد بهره مند نیستند، ساخته می شود و البته دارای معنا و مفهوم هم هستند اما در شهرهای شمالی اگر از این نوع بنا استفاده شود باید برای خنک کردن آن در فصل تابستان انرژی های فسیلی زیادی مصرف کرد.
اصغرزاده با بیان اینکه کارشناسان پس از مطالعات و بررسی ها متوجه شدند که اکثر سوختهای فسیلی به دلیل استفاده نامطلوب هدر میرود، خاطرنشان کرد: در بناهایی که متناسب با اقلیم ساخته نشده است، حجم زیادی از انرژی های فسیلی از بین می رود تا سیستم گرمایشی و سرمایشی مناسبی ایجاد شود.
مدیر گروه معماری دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی چالوس با اشاره به اینکه دمای کلی زمین افزایش یافته و این امر موجب اختلافات اقلیمی در دنیا شده است، تاکید کرد: مهم ترین دلایل گرمایش زمین مصرف اشتباه انرژی در اقتصاد، صنعت، ساختمان و معماری است.
وی با بیان اینکه پس از یافتن عاملهای انسانی گرمایش زمین و هدر رفت سوختهای فسیلی، انقلابی در معماری به وجود آمد، تصریح کرد: در این انقلاب ساختمانهای کم مصرف که مبنای طراحی آن بر اساس استفاده بهینه از سوختهای فسیلی بوده در اولویت قرار گرفت. مهم ترین ویژگی ساختمان های کم مصرف، همساز بودن بنا با اقلیم است به طوری این بنا طوری طراحی میشود که به وسایل سرمایشی و گرمایشی نیازمند نباشد.
اصغرزاده با بیان اینکه نباید الگوهای ساخت بنا کپی برداری و یک نسخه واحد برای همه اقلیم ها باشد، ادامه داد: استفاده از چوب و گل در ساختمان هایی که در شمال کشور ساخته میشود علاوه بر سازگاری با محیط دارای حس زیبایی شناختی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه باید برای ساخت بنا در اقلیم مازندران از ترکیب سنت و مدرنتیه استفاده کرد، یادآور شد:زمانی که معماری مدرن پیش روی ما قرار میگیرد شیفته و مجذوب آن میشویم یا برخی اوقات چنان به معماری سنتی روی میآوریم که در مقابل معماری مدرن قرار می گیریم بدون اینکه بخواهیم دنیای معاصر را خوب نقد و تحلیل کنیم و فکر می کنیم دنیای سنت و دنیای معاصر دو قطب مقابل هم هستند در حالی که این گونه نیست.