طراحی مسجد معاصر دبی با تاثیرپذیری از ماهیت نور، توسط استودیو طراحی QASTIC ارائه شده است و یک نقطه نمادین و محوری در بندر این شهر به شمار میرود.
طراحی مسجد معاصر دبی با دو طبقه اصلی که به ضلع جنوبی غربی امتداد یافته، فضای قبله را با پیچشی مکعبی و مرتفع برجسته کرده است. زمانی که مسلمانان در حال برگذاری امور مذهبی خود هستند، مسیر جهت گیری قبله مسجد به واسطه خاصیت هندسی خود، جنبشی از نور و سایه را در داخل مهیا میکند. دلیل شکل گیری قبله به این شیوه،افزایش حس معنوی فضا بوده است.
طرح پیشنهادی استودیو QASTIC با هدف تعریف مجدد یک ساختمان مذهبی معاصر در یک نقطه کانونی در شهر بوده است. به واسطه استفاده از نور جنوب غرب به عنوان یکی از ابزارهای طراحی، ارتباط فضایی ساختمان بین منطقه نماز خواندن، طبقات بالا، منطقه سرویس و خدمات به یک هارمونی پویایی رسیدهاند. قالب مفهومی سیر حرکتی نور، کانسپت شکلگیری پروژه بوده که یک حجم موجی شکل را از روی زمین بلند کرده و به سمت نقطه کانونی قبله مکعبی امتداد یافته است.
عرصههای دیگر مسجد شامل کاربریهایی همچون: فضاهای فرهنگی، حوزههای خدماتی است.عرصه وضوخانه در محور اصلی مسجد تعبیه شده تا از محور نورگیر ساختمان بهره ببرد. مسیر قرارگیری قبله کمک کرده تا یک گذر نرم و صاف در محور اصلی ساختمان مسجد خلق شود و سیرکولاسیون استانداردی برای 10 هزار نمازگذار ارائه دهد.
طراحی نمای مسجد با انتخاب متریال بتن شیشهای مسلح (GFRC) پوشیده شده که توسط سازههای فولادی و هماهنگ با ترکیبات هندسه پشتیبانی میشود. حضور میدان شهری و ساختمانهای اطراف مسجد، یک محدوده فعال با عملکردهای مدنی و فرهنگی متنوعی را فراهم میکند. در حالی که نقشه شهری و خط آسمانه بندر creek بیشتر بر روی برجهای عمودی تاکید داشته، فرم مسجد نمادین با افتخار و فروتنی به سمت قبله گرویده و نقطهای برجسته در خور ضلع جنوب بندر به نمایش گذاشته است.
منبع: آرل
موضوع پایان نامه معماری