صبا رضایی: هتل کپری کرمان امروز طرفداران بسیاری دارد و با استقبال بینظیری از سوی گردشگران خارجی روبهرو شده است.
این هتل که به شیوه سنتی خانههای کپری ساخته شده در شهرستان درهگنج واقع شده است؛ شهرستانی که دچار رکود اقتصادی شده بود و اکنون با فعالیت این هتل درآمدزایی و کارآفرینی در آن افزایش یافته است. کارشناسان هتلداری معتقدند هتلها و اقامتگاههای مناطق بومی باید به شیوه سنتی و با استفاده از معماری بومی ساخته شوند و مدعی هستند بسیاری از گردشگران خارجی با هدف بازدید از اقامتگاههای بومی و سنتی به کشور سفر میکنند.
به هر روی آنچه گردشگران خارجی جستوجو میکنند معماریهای سنتی، فرهنگ بومی و شیوه زندگی بومی متنوع و متفاوت مردم ایرانزمین است. ایران فرهنگ و معماری سنتی بسیار متنوعی دارد که اگر از آنها استفاده شود با افزایش بیسابقه جذب گردشگران خارجی روبهرو خواهیم شد. از سویی دیگر تجربه ثابت کرده هر هتلی که به شیوه سنتی ساخته شده هرگز مشکل جذب مشتری نداشته و همواره مملو از مسافر بوده و این نشانگر آن است که معماری سنتی برای گردشگران داخلی و خارجی جذاب است.
برای ساخت خانههای کپری که به شکل توپ ساخته میشدند به۲۵سرشاک (چوب درخت خرما) و ۱۰پیور (شاخه درختچه داز) پچوک و چیلک که از درخت خرما تهیه میشود، نیاز است. این خانهها در ابعاد ۲تا۶ متر مربعی ساخته میشوند و ۱۰ نیروی متخصص از ساکنان رمشک در مدت ۵ روز این خانهها را میسازند.
در گذشته کپر نماد فقر و زاغهنشینی بود، اما هتل ۴ستاره کپری قلعه گنج کرمان مانند خانههایی روستایی ساخته شده که نماد کپر را از فقر به ثروت تغییر داد.
معماری خاص هتل کپری قلعه گنج کرمان آن را به هتل توپ معروف کرده است. مردم قلعه گنج مردمی خونگرم از اقوام پارس، بلوچ، عرب و بختیاری هستند که با وجود دشواریهای زیاد؛ شیوه زندگی در کنار پوشش، گویش و فرهنگ غنی آنها جذبکننده گردشگران بسیاری به منطقه است. هتل سنتی کپری قلعه گنج در فروردین ۱۳۹۵ فعالیت خود را آغاز کرد.
عملیات اجرایی و ساخت این هتل سنتی در سال ۱۳۹۴، در روستای قلعه گنج کرمان شروع شد و اواخر سال ۱۳۹۴ نیز به پایان رسید. هتل کپری به نوعی ساخته شده که دارای ۵ راهرو سنتی بوده و هر راهرو دارای ۶ اتاق کپری است. همچنین هتل سنتی کپری قعله گنج، به علت معماری ویژهاش با نام هتل توپ معروف است. رستوران و کافیشاپ این هتل آماده ارائه خدمات به دوستداران هتل کپری قلعهگنج است.
این هتل عضو زنجیره هتلهای پارسیان است و با نام هتل پارسیان قلعه گنج نیز شناخته میشود. این سازهها خلاف ساختمانهای مدرن هیچگونه آلودگی زیستمحیطی ندارند و ساخت براساس صنعت گردشگری سبز است و دوستدار محیطزیست هستند.
درهگنج رونق اقتصاد بومی را مدیون هتل کپری است
به گفته مدیرکل اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان هتل کپری موجب رونق اقتصاد بومی در شهرستان درهگنج شده که پیش از این با مشکلات اقتصادی بسیاری روبهرو بوده است. محمود وفایی، در گفتوگو با «گسترشتجارت» اظهار کرد: هتل کپری کرمان تنها هتلی است که به شیوه خانههای کپری و با همت بنیاد مستضعفان ساخته شده است.
او افزود: شهرستان درهگنج بهعنوان نمونه آزمایشی گردشگری در نظر گرفته شده و به همین منظور هتل کپری در این شهرستان ساخته شد.
بنیاد مستضعفان نیز متولی توسعه گردشگری و اقتصادی در این شهرستان است و نخستین اقدام این بنیاد نیز ساخت یک اقامتگاه به شیوه خانههای سنتی کرمان بود که فرهنگ و معماری بومی منطقه در آن به کار رفته و مورد استقبال بسیار گردشگران خارجی و داخلی قرار گرفت.
وفایی با اشاره به توسعه اقامتگاههای بومی بیان کرد: قصد داریم در جنوب و شرق استان کرمان نیز هتلهای کپری را ساخته و آن را گسترش دهیم. شرکت هواپیمایی ماهان نیز طرح بومی مشابهی را با استفاده از چادرهای اقامتی در نظر گرفته که امکانات گرمایشی و سرمایشی مورد نیاز را دارند.
او با اشاره به وسعت استان کرمان اظهار کرد: تنوع جغرافیایی و اقلیمی استان کرمان بسیار زیاد و نوع معماری آن نیز در شهرستانهای مختلف متفاوت است. وفایی با اشاره به محرومیت شهرستان درهگنج، بیان کرد: ایجاد هتل کپری در این شهرستان موجب شده اقتصاد بومی درهگنج رونق یابد و برای بومیان نیز کارآفرینی به همراه داشته است.
کرمان، رکورددار بیشترین اقامتگاه بومگردی
مدیرکل اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان درباره خانههای بومگردی در این استان گفت: اکنون بیشترین اقامتگاه بومگردی فعال در سطح کشور متعلق به استان کرمان است. حدود ۶۰ اقامتگاه فعال در این استان وجود داشته و براساس مجوزهای صادر شده برای ساخت اقامتگاه بومگردی بیش از ۱۶۰ اقامتگاه بومگردی در استان کرمان فعال یا در حال ساخت هستند.
این اقامتگاهها با هدف توسعه پایدار ایجاد شدهاند که مورد استقبال بسیاری از گردشگران خارجی و داخلی قرار گرفته است.
استقبال گردشگران خارجی از اقامتگاههای سنتی به عقیده کارشناسان هتلداری باید از معماری سنتی در هتلهای کشور بیشتر بهره ببریم و استقبال گردشگران خارجی ثابت کرده اقامتگاههای بومی و هتلهای سنتی میتواند جذب گردشگران ورودی را افزایش دهد.
محسن قریب، مدیر هتلداری در گفتوگو با «گسترشتجارت» اظهار کرد: هر کشور و منطقهای که بخواهد در زمینه جذب و جلب رضایت گردشگران فعالیت کند باید جاذبههای بومی، فرهنگی و شیوه معماری سنتی منطقه خود را به رخ آنها بکشد و بیشترین جذابیت را برای مسافران ایجاد کند. هر منطقهای آب و هوا و اقلیم ویژه خود را دارد.
او افزود: هر منطقه از ایران به دلیل تنوع فرهنگی و جغرافیایی شیوه معماری ویژه خود را دارد و گردشگران خارجی نیز بسیار علاقهمند به بازدید از این تنوع معماری و فرهنگی هستند.
بهطور نمونه خانههای بومگردی در مناطق بومی مانند استان یزد با استقبال بسیاری از سوی گردشگران خارجی روبهرو شدهاند، چراکه خانههای پنجدری، هشتیها، حیاط و آبنمای درون آن زیبایی و آرامش خاصی دارد و برای گردشگران بسیار جذاب است. قریب با اشاره به اینکه هر منطقه دارای معماری منحصر به فردی است، بیان کرد: هتل کپری به دلیل نوع کپرهای کرمان که به استحکام و زیبایی زبانزد است نیز مورد استقبال گردشگران خارجی قرار گرفته است. اگر رویکرد استفاده از معماریهای سنتی در ساخت هتلها و اقامتگاهها را در پیش بگیریم با جذب گردشگران خارجی و رونق گردشگری داخلی بیشتری روبهرو میشویم. او با اشاره به اینکه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری باید از سرمایهگذاران بخش خصوصی برای ساخت هتلهای سنتی حمایت کند، اظهار کرد: ارائه تسهیلات مالی و تخفیفهای مالیاتی بهترین شیوه تشویق بخش خصوصی برای ساخت هتلهای بومی و سنتی است.
قریب با تاکید بر اینکه هتلهای سنتی در کشور باید افزایش یابند، بیان کرد: بسیاری از گردشگران خارجی تنها برای بازدید از اقامتگاههای بومگردی کشور به ایران سفر میکنند و این امر اهمیت اقامتگاهها و هتلهای بومگردی کشور را ثابت میکند.
هرقدر میتوانیم باید از معماریهای سنتی در ساخت هتلها و اقامتگاههای بومگردی استفاده کنیم که با این اقدام استقبال گردشگران بیشتر خواهد بود. درحالحاضر هتل عباسی بیشترین متقاضی را بین گردشگران خارجی دارد، زیرا به شیوه کاروانسرا ساخته شده است.
سخن آخر
هتل کپری کرمان هرسال گردشگران خارجی بسیاری را به استان کرمان جذب میکند و موجب رونق گردشگری داخلی این استان شده است. این هتل اقتصاد بومی منطقه را نیز رونق داده و مکانی که خالی از گردشگر بود را به شهرستانی گردشگرپذیر تبدیل کرده است. بسیاری بر این باورند آنچه برای گردشگران خارجی اهمیت دارد فرهنگ بومی است و جاذبههای دستساز مدرن اهمیتی برای آنها ندارد و هتل کپری نیز این ادعا را به خوبی ثابت میکند.