سرآغاز شروع آبادانی یزد از کدام منطقه بوده است؟
شاخصترین اثر بازمانده از شهرسازی قدیم در میبد، بنای باستانی «نارین قلعه» است به نحوی که برخی از کارشناسان،این کهن دژ را سرآغاز شروع آبادانی یزد میدانند.
به گزارش ایسنا، نارین قلعه یا به زبان محلی "نارنج قلعه"، یکی از قدیمیترین بناهای تاریخی استان واقع در شهرستان میبد است که مربوط به دوره اشکانی و قبل از اسلام است ولی در دوران مظفریان، تعمیراتی روی آن صورت گرفته است .
این قلعهی زیبا، بالای تپهای مسلط بر شهر میبد قرار دارد و گویی مانند یک پناهگاه در هنگام حمله دشمن، عمل میکرده است .
مساحت این قلعه سه هکتار و در هفت طبقه است، دارای برج و بارو و دربندهای متعددی است. البته آنچه امروزه از این بنای دیدنی باقی مانده، تنها قسمت مرکزی آن است و تنها نشانههایی از برج و باروهای در اطراف آن باقیست. این قلعه کاملاً از خشت و گل ساخته شده و در دورههای حکومتی مختل به عنوان ارگ حکومتی یا دژ نظامی از آن استفاده میشده است.
براساس آنچه در کتب تاریخی آمده است؛ این کهن دژ، جنگهای زیادی را به خود دیده است که یکی از این جنگها در محرم سال 744 به وقوع پیوسته و منجر به پیروزی آل مظفر بر چوپانیان در این منطقه شده است.
نارین قلعه به لحاظ برخورداری از ارزشهای تاریخی، جغرافیایی، معماری و شهرسازی، سیاسی و نظامی، مذهبی و اسطورهای، اساس بسیاری از تحولات بنیادی در ساختار اجتماعی و اقتصادی و ایجاد مرکزیت سیاسی قدیمی منطقه بوده است. این بنای تاریخی در سال 1365، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.