ضرورت تعامل سازنده دولت با نهادهای دخیل در نوسازی/ تبعات ساختوسازهای حجیم در خارج از شهرها
در همین راستا نهادهای متولی تلاش خود را برای اجرایی کردن این سیاست در سطح کشور آغاز کردهاند تا امر بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده در سطح شهرها شدت بیشتری به خود بگیرد.
در همین رابطه رییس سازمان نظام کاردانی ساختمان کشور نیز توجه ویژه دولت به احیا و نوسازی بافتهای فرسوده شهری را یک الزام مهم برای سیاستگذاران صنعت مسکن و ساختمان برشمرده است. داراب صفری در گفتوگو با خبرنگار صما همچنین با انتقاد از سیاستهای دولتهای گذشته در حوزه ساختوساز مسکن، به تشریح راهکارهایی برای خروج مسکن از رکود و تامین مسکن موردنیاز جامعه بر پایه حذف حاشیهنشینی و جلوگیری از تخریب محیطزیست پرداخته است.
تبعات ساختوسازهای حجیم در خارج از شهرها
به گزارش «صما» رییس سازمان نظام کاردانی ساختمان کشور با اشاره بهضرورت توجه ویژه دولت به احیا و نوسازی بافتهای فرسوده شهری گفت: در این زمینه باید ملاحظاتی موردتوجه سیاستگذاران صنعت مسکن و ساختمان قرار بگیرد.
داراب صفری بابیان این مطلب تصریح کرد: بیش از سه دهه است که توجه به بخش مسکن شهری، بهعنوان یکی از مشکلات عدیده شهروندان، موردتوجه دولتمردان کشور قرارگرفته است.
وی ادامه داد: در این راستا مدیران اجرایی و مسئولان صنعت ساختمان کشور، در تلاش هستند تا با استفاده از امکانات موجود، گامهای اساسی در جهت رفع این مشکل و تامین سرپناه مناسب برای اقشار نیازمند و بهویژه نسل جوان کشور بردارند.
صفری در ادامه با انتقاد از غفلت مسئولان نسبت به نظرخواهی از کارشناسان مربوطه اظهار داشت: به دلیل بیتوجهی مسئولان به نظرات کارشناسان حوزه شهرسازی و اجتماعی در دولتهای گذشته و کمتوجهی به حفظ اراضی ملی و محیطزیست، عمده توجهات به سمت ایجاد ساختوسازهای پرحجم در خارج از محدوده شهری متمرکز شد.
افزایش حاشیهنشینی، دستاورد مسکن مهر
وی همچنین با انتقاد از شیوه اجرای مسکن مهر در سطح کشور اضافه کرد: در همین راستا اقدامات قابلتوجهی نیز صورت گرفت و اجرای طرح ملی مسکن مهر، بهعنوان شاخصترین مصداق این اقدامات به انجام رسید. طرحی که علیرغم حجم وسیع آن، نهتنها تاثیر چندانی در رفع مشکل و کمبود مسکن شهری نداشت، بلکه باعث اتلاف قابلتوجهی در بخش منابع بانکی شد.
صفری ادامه داد: اجرای ناصحیح مسکن مهر، درعینحال افزایش حاشیهنشینی و تقلیل کیفیت ساختوساز در کشور را به دنبال داشت و عواقب نامطلوب بسیاری را بر صنعت ساختمان و فعالان این حوزه بر جای گذاشت.
رییس سازمان نظام کاردانی ساختمان کشور در بخش دیگری از سخنان خود، به مقایسه نحوه تامین مسکن موردنیاز شهروندان در سایر کشورها پرداخت و تصریح کرد: تجربه کشورهای توسعهیافته درخصوص تامین مسکن موردنیاز شهروندان، بیانگر این واقعیت است که در مسیر توسعه صنعت ساختمان، محوریت این اقدام بر عدم توسعه طولی شهرها، حذف حاشیهنشینی و جلوگیری از تعرض به محیطزیست و بهویژه منابع طبیعی و جنگل قرار دارد.
صفری تاکید کرد: این همان مسئلهای است که طی سالهای گذشته در کشور ما توجه چندانی به آن نشده و همین اقدامات غیرکارشناسی در توسعه صنعت مسکن و ساختمان، باعث شده تا مشکلات شهری در کشور ما دوچندان شود.
الزام به نوسازی با توجه به فرهنگ و مطالبات شهرنشینی
وی در ادامه احیا و نوسازی بافتهای فرسوده را راهکار برونرفت از رکود مسکن و تامین مسکن موردنیاز کشور برشمرد و بیان کرد: از همین رو توجه به بافت فرسوده شهری در دولت دوازدهم، درصورتیکه با محوریت توجه به بهینهسازی بافت شهری و درنظر گرفتن فرهنگ و مطالبات شهرنشینی صورت بگیرد، میتواند زمینه گشایش حوزه مسکن و خروج صنعت ساختمان از رکود را فراهم کند.
صفری با اشاره به دیگر مزایای نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده اظهار کرد: از طرفی، بازسازی بافت شهری در بلوکهای بزرگ و حجم وسیع میتواند علاوه بر تجمیع خدمات شهری در محلات مسکونی و تمرکززدایی از زندگی شهری، موجبات رفع سفرهای غیرضروری شهری، کاهش ترافیک و آلودگی هوا را فراهم کند. همچنین زمینه بازسازی خطوط انتقال نیرو به جهت رفع اتلاف انرژی و کاستن از مخاطرات حوادث طبیعی، بهویژه زلزله را تا حد قابلتوجهی کاهش دهد.
رییس سازمان نظام کاردانی ساختمان کشور با ابراز امیدواری از اینکه با ورود کارشناسی و منطقی دولت به مقوله بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری باب جدیدی در مسیر توسعه معقول صنعت ساختمان کشور گشوده شود، ادامه داد: در این مسیر تعامل سازنده دولت با شهرداریها و سازمانهای ذیربط بهویژه سازمان نظام کاردانی کشور میتواند موثر واقع شود و روند نوسازی بافتهای فرسوده شهری را تسریع ببخشد.
صفری در پایان خاطرنشان ساخت: لازم است در کنار توجه به لزوم توسعه کمی توسعه شهری، نگاه ویژه به شایستهسالاری و توجه به تخصص و توانمندی دستاندرکاران این صنعت برای ارتقای کیفیت ساختمانها نیز مدنظر قرار بگیرد.