ضرورت فرهنگ سازی برای تفکیک زباله از مبداء
۱۳ شهریور ۱۳۹۶
یک ویژگی مهمتر این تفیکیک زباله ها این است که با انجام این کار بخش قابل توجهی از هزینههای جمعآوری و ساماندهی زباله حذف میشود.در حال حاضر بسیاری از کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، آلمان ، کانادا، ایتالیا و کشورهای پیشرفته دیگر قوانین مختلف و جالبی را برای تفکیک زباله از مبدا در نظر گرفته اند و چنانچه شهروندان از این قوانین کوچکترین تخطی داشته باشند با برخوردهای قانونی جدی و جریمه های سنگینی مواجه می شوند
به گزارش تیترشهر: در حالی که بنا به گفته مسئولان تفکیک زباله از مبدا یکی از مهمترین ارکان مدیریت پسماند محسوب می شود اما بر اساس آمار، تفکیک زباله در پایتخت تنها در حد یک یا دو درصد صورت میگیرد.به گزارش تیترشهر، بر اساس آنچه که در قانون مدیریت پسماند تاکید شده، به دلیل تامین و تضمین بحث های اقتصادی و زیست محیطی زباله ها باید از مبدا خود تفکیک شوند. اما از قرار معلوم در پایتخت این امر بنا به دلایل مختلف محقق نمی شود.
اهمیت تفکیک زباله
اصولا تفکیک زباله به معنی جداسازی زبالهها به دو گروه تر و خشک است و زباله خشک شامل چوب و محصولات وابسته به آن، فلزات و شیشه میشود. همچنین زباله تر را نیز میتوان بر اساس قابل تجزیه بودن یا تجدیدناپذیری جداسازی کرد. با توجه به رشد شهرنشینی و افزایش تولید زباله در یک دهه اخیر بحث تفکیک زباله از مبدا در کشورهای مختلف دنیا به صورت جدی پیگیری می شود. چرا که با این اقدام علاوه بر رعایت اصول بهداشتی، منجر به سلامت کالاهای تولیدشده از مواد بازیافتی هم میشود. یک ویژگی مهمتر این تفیکیک زباله ها این است که با انجام این کار بخش قابل توجهی از هزینههای جمعآوری و ساماندهی زباله حذف میشود.
در حال حاضر بسیاری از کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، آلمان ، کانادا، ایتالیا و کشورهای پیشرفته دیگر قوانین مختلف و جالبی را برای تفکیک زباله از مبدا در نظر گرفته اند و چنانچه شهروندان از این قوانین کوچکترین تخطی داشته باشند با برخوردهای قانونی جدی و جریمه های سنگینی مواجه می شوند .به عنوان مثال در ایتالیا اگر کسی در تفکیک زباله کوتاهی کند با جریمه حدود 700 یورویی مواجه خواهد شد. در کشور آلمان که فرهنگ سازی زیادی در این خصوص انجام شده 90 درصد شهروندان با میل و علاقه خود اقدام به تفکیک زباله ها می کنند و به طور معمول در هر آپارتمان 5 نوع سطل متفاوت برای این کار تعبیه شده است.
عدم فرهنگ سازی مناسب
در کشور ما، اما هنوز چالش های زیادی بر سر راه تفکیک زباله از مبدا وجود دارد. در حال حاضر، جمعآوری زباله به عهده معاونت خدمات شهری شهرداریها است در حالیکه بازیافت آن را سازمان بازیافت انجام میدهد؛ این در حالی است که در اکثر کشورهای دنیا تنها یک متولی برای انجام این رویه وجود دارد. از سوی دیگر، جمع آوری و مدیریت پسماند زباله نیازمند فرهنگ سازی و اطلاع رسانی گسترده است تا همه شهروندان به اهمیت بالای این مسئله آگاه شوند که چگونه زباله خود را تولید و تفکیک کنند و از این رهگذر به سمت کاهش تولید زباله و محیط زیستی پیش رویم. از همین روی، به نظر می رسد شهرداری جدید در کنار تمامی وظایف اصلی خود باید به طور جدی بحث تفکیک زباله از مبدا را پیگیری کند.
۹۶/۰۶/۱۳