چشمنوازی معماری اصیل ایرانی در مسجدجامع سرایان
به گزارش ایکنا از خراسانجنوبی، مسجد جامع سرایان مسجدی تاریخی است که شامل دو بخش شبستان زمستانی و شبستان تابستانی است.
شبستان زمستانی سر پوشیده و دارای رواقهایی است که ستونهای مستحکمی آن را بر پا داشتهاند، این قسمت بر اثر زلزله و به مرور زمان تخریب شده که در این اواخر به همت اهالی سرایان مرمت و بازسازی شده است.
شبستان تابستانی این مسجد دارای ایوانی بلند است که گچ بریهای زیبایی دارد و دارای محراب گچبری شده زیبایی است که سوره مبارکه حمد را پیرامون خود به طرز زیبایی دارد.
علاوه بر صحن و ایوان دو رواق کناری را نیز در دو طرف ایوان به سبک مساجد صفوی دارد. این مسجد شامل؛ یک ایوان با دو گنبدخانه در طرفین آن است، ایوان دارای طاق جناغی است که با کمک تویزه و گنبد پوشش یافته است. در طرفین ایوان طاقنماهایی در دو طبقه قرار دارد. در هر یک از طاقهای پایینی دری تعیبه شده که به فضای گنبد خانه راه دارد.
قوس طاقنماهای فوقانی از نوع هلالی بوده و به فضای پشت بام راه دارند. ایوان اصلی بنا از نظر معماری و تزئینات مهمترین بخش محسوب میشود.
تزئینات بهکار رفته در ایوان عبارت از مقرنسکاریهای انتهای ایوان، رسمیبندیهای زیر گنبد، رنگآمیزی تویزهها با رنگ اخرایی، اجر کاری به شیوه خفته و راسته در نمای ایوان است.
تزئینات محراب عبارت از تزئینات مقرنسکاری، گچ بری با طرحهای اسلیمی و سوره مبارکه حمد که دو بار در حاشیه طاق محراب به خط نستعلیق و تلفیق طرحهای اسلیمی اجرا شده است.
این بنا مربوط به دوره صفویه و با شماره ۸۷۳۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
موضوع پایان نامه معماری