خبرگزاری شبستان: کاوشگران طی ۵۰ روز کاوش در شاندرمن، آثار معماری از دوران اشکانی و هخامنشی و صدراسلام را کشف کردند که در این راستا قرار است موزه تخصصی آثار تاریخی در شهرستان ماسال راهاندازی شود.
خبرگزاری شبستان_ ماسال: برای نخستین بار در سال 95 در شهرستان ماسال و با گذشت بیش از یک قرن از تاسیس رشته باستان شناسی در ایران، کلنگ کاوشهای باستان شناسی در این شهرستان به زمین خورد.
گورستان تاریخی اسبه ریسه منطقه هدف اولین کاوشهای تیم باستان شناسی بود که سرپرستی آن را مجید کوهی، باستان شناس و مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ماسال بر عهده داشت.
کاوش در اسبه ریسه به مدت یک ماه و از ششم اردیبهشت تا ششم خردادماه ادامه داشت که آثاری از دوران حکومتهای هخامنشیان، ساسانیان و دوران اسلامی نیز کشف شد.
بعد از این کاوش، باستان شناسان ماسالی اقدام به کاوش در منطقه باستانی دیولانه بخش شاندرمن کردند که این کاوش تا 28 مهر ماه ادامه دارد و تا کنون آثاری شامل بقایای معماری از دوران تاریخی اشکانی و هخامنشی کشف شده که داری توالی فرهنگی مختلفی است.
در این راستا گفتوگویی با مجید کوهی، باستان شناس و رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال داشتهایم که در ادامه به آن میپردازیم؛
کشف بقایای معماری از دوران تاریخی اشکانی و هخامنشی و صدر اسلام در شاندمن
مجید کوهی با بیان اینکه از 11 شهریور کاوش در منطقه دیولانه شاندرمن را آغاز کردیم و تا 28 مهرماه ادامه دارد، اظهار داشت: این کاوش در بخش شاندرمن، نخستین فصل کاوش بود.
وی با بیان اینکه در طول 100 سال تاسیس رشته باستان شناسی در کشور، تا کنون دو بار کاوش در ماسال و شاندرمن انجام شده است، افزود: پیشینه شناسایی منطقه دیولانه به بررسیهای باستانشناسی به شهریور سال 83 بر میگردد که علاوه بر این منطقه، 25 محوطه دیگر از منطقه ماسال و شاندرمن هم در فهرست آثار ملی کشور هم به ثبت رسیده است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال با بیان اینکه کاوشهای ما فعلا خیلی گسترده و وسیع نیست گفت: در کاوش دیولانه، آثاری شامل بقایای معماری که از مصالح سنگهای رودخانهای کوهستانی با ملات گل ساختند، دیوارهها و اتاقهایی که برای محل سکونت و زندگیشان بوده، بقایای کورههای اجاق، پخت و پز و ظروف سفالی، بخشی از کوره ذوب فلزگری که در آن عملیات ذوب فلز و ریخته گری و ساخت ابزارآلات فلزی شامل شمشیر، خنجر و تبر ساخته میشد، کشف شد.
کوهی تصریح کرد: آثار شامل بقایای معماری از دوران تاریخی اشکانی و هخامنشی و دوران صدر اسلام است که داری توالی فرهنگی مختلفی است، قدیمی ترین دوران هزاره اول قبل از میلاد مربوط به عصر آهن و دوران تاریخی مربوط اشکانیان و هخامنشی است.
وی با اشاره به آثار کشف شده و ارسال آن برای مطالعات آزمایشگاهی و مرمت، خاطرنشان کرد: با توجه به حفاظتهای ویژه از یگان حفاظت سازمان که تیم را از نظر حفاظتی و امنیتی تامین میکرد، تمام اشیای منقول، تحویل اموال سازمان، برای نمایش در معرض عموم داده میشود.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ماسال اظهار داشت: تیم کاوشگران ما شامل کارشناسان باستان شناسی، کارشناس زمین شناسی، کارشناس مرمت اشیا، کارشناس معماری و طراحان فنی است.
کوهی با بیان اینکه با مساعدت فرماندار ماسال رایزنیهای لازم و توافقهای اولیه برای تحویل گرفتن یک قطعه زمین انجام شده است، افزود: با تحویل زمین، فاز اول احداث ساختمان موزه شهرستان هم انجام میشود.
وی گفت: بعد از احداث ساختمان و تامین امنیت آن، تمامی لوازم و اشیای کاوش شده منطقه دوباره به موزه شهرستان ماسال برگردانده میشود تا در معرض دید عموم مردم این شهرستان و گردشگران قرار بگیرد.
راه اندازی موزه تخصصی آثار تاریخی در شهرستان ماسال
محمود قاسمنژاد، فرماندار ماسال با اشاره به کشف آثار تاریخی در منطقه دیولانه شاندرمن، اظهار داشت: اعتبارات لازم برای کاوش علمی و تاریخی موجود در منطقه با تصویب کمیته برنامهریزی اختصاص پیدا کرد.
وی با بیان اینکه در شهرستان ماسال دومین کاوش را داشتهایم که آثار تاریخی از آن یافت شده است، افزود: در صددیم تا موزه تخصصی آثار تاریخی را در ماسال راهاندازی کنیم.
فرماندار ماسال با بیان اینکه با راهاندازی این موزه، اشیای کشف شده در معرض دید عموم مردم و گردشگران قرار خواهد گرفت، گفت: این کار علاوه بر رونق گردشگری، زمینهای برای آشنایی گردشگران با سابقه سکونتگاهی، معیشتی و فرهنگی مردم ماسال و شاندرمن فراهم میشود.
قاسمنژاد با بیان اینکه راه اندازی موزه تخصصی میتواند تاثیر بسزایی در توسعه گردشگری داشته باشد، تصریح کرد: اگر بخواهیم منطقه ماسال با تمامی ظرفیتها و توانمندیهایش جاودانه در تاریخ بماند، بهترین روش، راهاندازی موزه است.
وی با بیان اینکه این شهرستان دارای آثار مهم تاریخی در زمینههای گوناگون است، خاطرنشان کرد: کشف این اشیای با ارزش باستانی در این منطقه بیانگر وجود تمدنی فراتر از هزار سال در این شهرستان است.
گفتنی است؛ باستانشناسان در تلاش هستند تا اشیای مختلفی کشف کنند، این کشفیات به ما میآموزد تا نگاهی دقیقتر به تمدن بشریت، نحوه استفاده از این اشیا، کسانی که از این اشیا استفاده میکردند و از این دست سوالات، داشته باشیم.