کیفیت زندگی مبنای برنامه ریزی مسکن محله محور شود / برنامه بازآفرینی شهری ۲۷۰ محله تدوین می شود
گرگان- وزیر راه و شهرسازی بااشاره به این که برنامه های گذشته در مورد بافت های فرسوده کشور دیگر پاسخگو نیست، تاکید کرد: کیفیت زندگی مبنای برنامه ریزی مسکن محله محور شود.
به گزارش خبرنگار مهر، عباس احمد آخوندی عصر پنج شنبه در حاشیه برگزاری جلسه ستاد استانی بازآفرینی شهری استان گلستان اظهار کرد: در بافتهای فرسوده میان شهری و سکونتگاه های غیر رسمی کیفیت زندگی مناسب نیست.
وی با تاکید بر این که کیفیت زندگی مبنای برنامه ریزی مسکن محله محور شود، گفت: هم اکنون از نظر مسکن خیلی مشکل نداریم اما از نظر کیفیت زندگی دچار اشکالات بسیاری هستیم و برنامههای گذشته در این حوزه دیگر پاسخگو نیست.
وی از گلستان به عنوان استان مهاجرپذیر نام برد و افزود: در اجرای برنامه های بازآفرینی شهری و بهسازی محله ای کیفیت زندگی باید بهبود و ارتقاء یابد.
وزیر راه و شهرسازی گلستان با تاکید بر این که کوچ دادن مردم از یک محله به محله دیگر امروزه کار بی معنایی است، ادامه داد: اگر از ارتقاء کیفیت زندگی صحبت می کنیم معنای آن تملک گسترده نیست بلکه باید امکانات را بخش خصوصی واگذار کنیم و بخش خصوصی با مشارکت مردم محله را بسازند.
نباید دولت کارگزار بخش خصوصی شود
وی با تاکید بر این که نباید دولت کارگزار بخش خصوصی شود، اضافه کرد: مبنای ما در اجرای برنامه های بازآفرینی شهری ارتقاء کیفیت زندگی محله با افزایش مشارکت مردم و بدون کوچ آن هاست.
آخوندی با بیان اینکه هر محله مسائل خاص خود را داراست، تاکید کرد: در هر محله یک عنصر محرک وجود دارد که باید آن را شناسایی و بر مبنای آن برنامه ریزی کرد.
وی با اشاره به این که در اجرای پروژه های ارتقاء منزلت محله دو مدل تامین مالی وجود دارد، متذکر شد: هم اکنون امکان روش های یارانه ای برای اجرای این پروژه ها وجود ندارد و باید به سمت سیستم های خود اتکایی و پرداخت تسهیلات در قبال پس انداز شهروندان حرکت کنیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان این که نداشتن سند یکی از معضلات اصلی در بافت های حاشیه ای است، گفت: اگر سکونتگاه های بافت حاشیه سند نداشته باشند نمی توانند تسهیلات هم دریافت کنند.
وی خطاب به استاندار گلستان بیان کرد: محله های با اولویت گلستان را شناسایی و مشکل سند را در این بافت ها حل کنید.
آخوندی تصریح کرد: منابع ما در این حوزه محدود است و شهرداری و سایر ادارات باید در این حوزه کمک کنند تا بتوانیم برنامه های بازآفرینی شهری را اجرایی کنیم.
وی با بیان این که اگر قرار است گلستان به استان گردشگری تبدیل شود باید بتواند اصالت خود را حفظ کند، خاطرنشان کرد: منظور از اجرای برنامه های بازآفرینی شهری فقط بحث ثبت یک خانه نیست بلکه باید خلق ارزش و ثروت برای مردم در این بافت ها اولویت اصلی است.
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان با اشاره به این که گلستان مهاجرپذیری بالایی دارد از مهاجرپذیری به عنوان عامل اصلی حاشیه نشینی و به وجود آمدن بافت های ناکارآمد در این استان نام برد.
به گزارش خبرنگار مهر، حسین محبوبی عصر پنج شنبه در جلسه ستاد استانی بازآفرینی شهری استان گلستان اظهار کرد: از وسعت ۱۵ هزار و ۷۷۴ هکتاری شهرهای استان دو هزار و ۶۲۱ هکتار معادل ۱۶.۶۲ درصد آن فرسوده، ناکارآمد و سکونتگاه غیر رسمی است.
وی با اشاره به اینکه ۲۸.۳ درصد جمعیت استان معادل ۲۸۰ هزار نفر در بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی سکونت دارند، افزود: از سال ۱۳۸۴ برنامه های جلوگیری از حاشیه نشینی جدید و حفظ هویت شهری در گلستان اجرا شد.
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان ادامه داد: با توجه به تاکیدات رئیس جمهور و وزیر راه و شهرسازی در زمینه بازآفرینی و بهسازی بافت های فرسوده در سال جدید با نگاه استقرار ساکنان در همان محل طرح و جلوگیری از حاشیه نشینی جلساتی گذاشته شده است.
وی به اقدامات انجام شده در راستای حفظ هویت شهری در گلستان اشاره و بیان کرد: تاکنون ۱۷ میلیارد ریال بابت تملک، ۱۴ میلیارد ریال برای مرمت و ۱۸ میلیارد ریال برای بهسازی تکایا در گلستان هزینه شده است.
محبوبی از پیش بینی اعتبار ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای اجرای طرح های بازآفرینی شهری در گلستان در سال جاری خبر داد و گفت: در بافت های فرسوده استان با مشکل تعریض مواجه هستیم.
وی با بیان این که در هیچ شهر استان زمین دولتی برای اجرای پروژه نداریم و در سال های گذشته ۶۰۰ هکتار برای اجرای طرح مسکن مهر واگذار کرده ایم، ادامه داد: در بافت های فرسوده استان به شدت با مشکل تامین زمین مواجه هشتیم.
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان همچنین خاطرنشان کرد: روند مهاجرپذیری استان سیر نزولی دارد و گلستان از رتبه پنجم مهاجرپذیری در کشور اکنون در جایگاه هفتم کشور قرار دارد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این که برنامه های بازآفرینی شهری محله محور می شوند از تدوین برنامه بازآفرینی ۲۷۰ محله در کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، هوشنگ عشایری عصر پنج شنبه در جلسه ستاد استانی بازآفرینی شهری استان گلستان اظهار کرد: برنامه ملی بازآفرینی شهری در سال ۱۳۹۶ تدوین و تحویل ستاد بازآفرینی شهری شد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری از تدوین برنامه بازآفرینی شهری ۲۷۰ محله خبر داد و افزود: در سه دهه گذشته تجربه های تلخی در حوزه نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده داشتیم و مشکلات عدیده ای در این راستا ایجاد شد.
وی ادامه داد: در اجرای این پروژه ها در بافت های فرسوده نیت ما خیرخواهانه بود اما تعداد قابل توجهی را در این بافت ها بی خانمان کردیم بدون اینکه از سرنوشت آن ها اطلاع داشته باشیم و همین موضوع باعث شد اقبال از برنامه های بازآفرینی شهری که پروژه محور بود کم شود.
وی به اجرای برنامه توانمندسازی سکونتگاه های غیر رسمی هم اشاره و بیان کرد: تجربه اجتماعی این برنامه خوب بود اما رنگ کالبدی آن شیرینی تجربه اجتماعی آن را تلخ کرد.
عشایری از اجرای پروژه های مسکن مهر در قالب توسعه شهری به عنوان تجربه بسیار تلخ نام برد و گفت: این برنامه پروژه محور بود و دولت مداخله مستقیم داشت.
وی از اجرای پروژه آفتاب در گرگان به عنوان یک برنامه پروژه محور بازآفرینی شهری نام برد و تصریح کرد: با وجود تجربه های تلخ گذشته از این پس برنامه های بازآفرینی شهری، محله محور می شوند.
وی با اشاره به این که در طرح بازآفرینی شهری مردم را به عنوان محور اصلی بازآفرینی شهری قرار دادیم و گفت: قبلا طرح های بازآفرینی توسط دولت، شهرداری، بخش خصوصی و سازندگان حرفه ای اجرا می شد اما هم اکنون دو رکن تسهیل گران و توسعه گران به این مجموعه اضافه شده اند.
صلاحیت دهی به تسهیل گران و توسعه گران در دستور کار
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تدوین برنامه محله و توجه به جریان اجتماعی توسط تسهیل گران که از جنس مردم هستند، انجام می شود.
وی با یادآوری این که در گذشته طرح های بازآفرینی در تهران تصویب و به استان ها ابلاغ می شد، اضافه کرد: هم اکنون برای اجرای طرح های بازآفرینی در محله تصمیم گیری می شود.
وی با بیان این که صلاحیت دهی به تسهیل گران و توسعه گران در دستور کار قرار دارد، گفت: این صلاحیت توسط اداره های کل راه و شهرسازی انجام می شود.
عشایری به موضوع پرداخت تسهیلات برای بازآفرینی شهری هم اشاره و تصریح کرد: دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان منابع برای پرداخت تسهیلات در اختیار بانک ها قرار گرفته و بانک ها هم برای اجرای طرح های بازآفرینی به همین میزان تسهیلات تخصیص می دهند.
به گفته وی همچنین هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از بودجه ملی برای بازآفرینی املاک در اختیار بازآفرینی شهری قرار می گیرد.
منبع : خبر گزاری مهر